Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rafah, noul punct fierbinte în războiul Israel-Hamas. Ce se întâmplă la frontiera dintre Gaza și Egipt

Atenția în războiul Israel-Hamas pare a fi concentrată, în prezent, asupra punctul de trecere a frontierei Rafah, din sudul Fâșiei Gaza. Oamenii s-au dus cu sutele acolo, odată cu apariția informației care dădea drept sigură redeschiderea sa.

Punctul de trecere Rafah este singurul care permite ieșirea din Gaza spre Egipt. În prezent, este închis. Nimeni nu poate fugi din calea luptelor, iar asistența umanitară nu poate intra în perimetrul de 360 de kilometri pătrați, în care se înghesuie peste 2 milioane de suflete.

Rafah a fost închis și în timpul bombardamentelor israeliene din 2008, 2014 și 2021. Punctul de trecere este controlat de guvernul egiptean, în temeiul unui acord semnat în 2007 cu Israelul. În 1948, Gaza a fost ocupată de Egipt, iar frontiera nu exista.

În timpul Războiului de Șase Zile din 1967, Israel a luat Fâșia Gaza de la Egipt și a cucerit Peninsula Sinai (partea din Egipt care se învecinează cu Gaza). În 1979, Israel și Egipt au încheiat un acord de pace prin care Sinai a revenit statului arab din nordul Africii, iar frontiera a fost restabilită. Controlul asupra punctului de trecere Rafah a fost retrocedat în 2005.

În 2017, granița s-a redeschis sub controlul Autorității Palestiniene (în urma unui acord cu Hamas, facilitat de Egipt) pentru prima oară din 2007. A fost o "fereastră" temporară, posibilă doar din motive umanitare.

Și atunci, palestinienii care ar fi vrut să părăsească Gaza s-au adunat în punctul de trecere în speranța că vor obține un permis de călătorie care să le permită să părăsească zona. De această dată, printre ei se află și foarte mulți străini, blocați în interiorul granițelor și martori la un război neașteptat de sângeros.

Șeful ONU speră să primească "vești bune" despre Rafah

Martin Griffiths, secretarul general adjunct pentru afaceri umanitare al ONU, va călători în Orientul Mijlociu pentru a "ajuta la negocierile" privind livrarea de ajutoare către Gaza. "Sper să aflu vești bune în această dimineață. Suntem în discuții avansate cu israelienii, egiptenii și alții, enorm de mult ajutați de secretarul de stat american Antony Blinken, în deplasările sale în regiune", a declarat Griffiths, într-un mesaj video.

Sursa: euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE