Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Războiul Israel-Hamas, ziua 10. Refugiații, blocați la punctul de frontieră Rafah. Armata israeliană anunță că a eliminat 6 lideri Hamas

Zeci de familii din Fâșia Gaza s-au adunat la Rafah, punctul de trecere a frontierei spre Egipt. Acesta rămâne închis, în pofida negocierilor între SUA, Egipt și Israel. Ministrul egiptean de externe a declarat că Israelul blochează deschiderea punctului de frontieră care permite evacuarea refugiaților din sudul Fâșiei Gaza.

Peste 4.000 de persoane au murit de la începutul războiului Israel-Hamas. Cel puțin 2.300 de palestinieni au fost uciși, iar numărul persoanelor ucise în Israel a ajuns la peste 1.300.

Sumar:

  • Egiptul și-ar putea deschide punctul de trecere a frontierei cu Gaza pentru a permite intrarea ajutoarelor.
  • Peste 1.000 de palestinieni sunt dați dispăruți sub dărâmăturile clădirilor distruse în urma atacurilor aeriene israeliene.
  • Președintele american Joe Biden a avertizat că ocuparea Gaza de către Israel ar fi o "mare greșeală".
  • Aproximativ un milion de persoane au fost strămutate în Gaza, potrivit agențiilor umanitare.
  • Israelul își concentrează forțele la graniță în vederea unei operațiuni terestre.
  • Astăzi, secretarul de stat american Antony Blinken va ajunge, din nou, în Israel, după ce a negociat cu Egiptul redeschiderea punctului de trecere Rafah, din sudul Fâșiei Gaza. 
16/10/2023 , 20:15

Israelul anunță că a eliminat șase lideri cu greutate din Hamas

Isarelul se află de zece zile în război cu gruparea Hamas, însă a promis că îi va elimina pe toți cei responsabili cu "acest genocid al unei organizații teroriste".

Între timp, Ministerul Apărării din Israel a anunțat că a reușit să lichideze șase lideri cu greutate ai grupării Hamas. ANun'ul a fost făcut pe rețelele de socializare, iar Armata israeliană a postat fotografiile celor eliminați, precum și funcțiile lor.

16/10/2023 , 18:01

Iran: Condiția Hamas pentru eliberarea ostaticilor

Iranul susține că organizația Hamas este gata să elibereze ostaticii, dacă Israelul încetează bombardamentele. Armata israeliană a continuat să atace taberele Hamas din Fâșia Gaza și a negat orice armistițiu. Oficialii israelieni au mai precizat că peste 199 de oameni au fost răpiți în timpul atacurilor. Israelul acuză Iranul că a susținut aceste atacuri comise de Hamas.

Nasser Kanaani, purtător de cuvânt, ministerul de externe din Iran: ”Oficialii Hamas au declarat că sunt gata să ia măsurile necesare pentru a elibera cetățenii și civilii reținuți, dar au precizat că astfel de măsuri necesită pregătiri care sunt imposibile în condițiile bombardamentelor zilnice ale sioniștilor împotriva diferitelor părți din Gaza.”

16/10/2023 , 16:44

TikTok șterge sute de mii de clipuri și restricționează live-urile

TikTok a șters peste 500.000 de clipuri și a închis 8.000 de live-uri legate de conflictul dintre Israel şi Hamas, la câteva zile după avertismentul venit din partea UE.

Din 7 octombrie, "am eliminat peste 500.000 de videoclipuri şi am închis 8.000 de livestream-uri în regiunea afectată, pentru încălcarea regulilor noastre", a precizat TikTok, scrie Agerpres.

Bruxelles a avertizat, joi, reţeaua de socializare chineză cu privire la obligaţia sa de a lupta împotriva "conţinuturilor ilegale" şi a "informaţiilor false", în aplicarea noului act legislativ privind serviciile digitale (DSA).

"Aveţi o obligaţie specială de a-i proteja de conţinuturile violente (...) care par să circule pe scară largă pe platforma dumneavoastră fără măsuri de securitate speciale", a scris comisarul european pentru Agenda digitală, Thierry Breton, într-o scrisoare adresată patronului TikTok, Shou Zi Chew.

Comisarul european a lansat avertismente similare către Meta, X (fostul Twitter) şi YouTube, în condiţiile în care un torent de conţinuturi violente şi de dezinformări legate de conflict inundă platformele.

Pe lângă clipurile date jos, TikTok a restricţionat, de asemenea, utilizarea transmisiunilor în direct şi a anumitor hashtag-uri.

X a declarat că a şters sau raportat "zeci de mii de mesaje", dar, considerând răspunsul său insuficient, Bruxelles a deschis o "anchetă mai aprofundată" împotriva reţelei lui Elon Musk.

Compania de monitorizare Visibrain a numărat 166 de milioane de mesaje legate de acest conflict pe Twitter, Facebook, Instagram, YouTube şi TikTok, începând din 7 octombrie.

16/10/2023 , 15:43

Egiptul așteaptă garanții de securitate pentru a deschide granița de la Rafah

Zeci de familii din Fâșia Gaza s-au adunat la Rafah, punctul de trecere a frontierei spre Egipt. Acesta rămâne închis, în pofida negocierilor între SUA, Egipt și Israel. Ministrul egiptean de externe a declarat că Israelul blochează deschiderea punctului de frontieră pentru a permite evacuarea refugiaților din sudul Fâșiei Gaza.

ONU avertizează asupra crizei umanitare. Între timp, șeful diplomației americane Antony Blinken s-a întâlnit cu premierul Netanyahu, la Ierusalim.

Autoritățile egiptene cereau garanții de securitate pentru personalul de la graniță. Pe de altă parte, Israelul vrea să inspecteze camioanele cu ajutoare umanitare care intră în Gaza, pentru a se asigura că nu transportă arme.

Punctul de frontieră Rafah urma să fie deschis pentru câteva ore, pentru a permite evacuarea civililor spre Egipt. Pe de altă parte, armata israeliană a continuat bombardamentele, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat informațiile potrivit cărora s-ar fi convenit o încetare a focului. În jur de 600.000 de oameni au plecat din nordul Fâșiei Gaza.

16/10/2023 , 15:07

Israelul este capabil să facă faţă pe două sau mai multe fronturi

Israelul şi-a consolidat trupele staţionate la frontiera de nord a ţării cu Libanul după mai multe zile de atacuri lansate de miliţia şiită libaneză Hezbollah (susţinută de Iran) din Liban înspre zona de frontieră, potrivit Agerpres.

"Hezbollah a încercat să ne deturneze eforturile operaţionale din sud (Fâşia Gaza) cu mai multe atacuri ieri" (duminică), a declarat luni un purtător de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari, adăugând că aceasta s-a făcut după instrucţiunile şi cu sprijinul Iranului, "punând în pericol statul libanez şi pe cetăţenii săi".

Israelul va răspunde în mod decisiv la orice atac asupra teritoriului său, a declarat Hagari, adăugând că armata israeliană este capabilă să facă faţă unui conflict pe două sau mai multe fronturi.

Israelul bombardează de mai multe zile Fâşia Gaza cu lovituri aeriene după atacul surpriză fără precedent al luptătorilor Hamas asupra comunităţilor israeliene de frontieră în 7 octombrie.

În timp ce Fâşia Gaza este ţinta principală în prezent, Israelul păstrează forţe pentru eventuale confruntări ulterioare, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.

"Dacă Hezbollah va face greşeala să ne pună la încercare, răspunsul va fi unul ucigător", a avertizat el. În ultimele zile, au avut loc repetate schimburi de tiruri la graniţa dintre Israel şi Liban, în care mai multe persoane au fost ucise, suscitând îngrijorări privind o posibilă escaladare regională a violenţei.

16/10/2023 , 12:40

Israelul anunță evacuarea localnicilor în apropierea graniței cu Libanul

Israelul a anunțat activarea unui plan pentru a evacua localnicii pe o rază de doi kilometri în apropierea graniței cu Libanul, a anunțat luni Armata israeliană, ca urmare a schimburilor de focuri cu organizația Hezbollah și a conflictului din sudul țării cu gruparea Hamas, potrivit The Guardian.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) și Ministerul Apărării au anunțat că planul a fost aprobat de ministrul Yoav Gallant și implică evacuarea a 28 gospodării. Localnicii urmează să fie mutați în locuințe puse la dispoziție de autoritățile locale.

Aproape 200 de persoane, capturate de gruparea Hamas

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, Daniel Hagari, a precizat că numărul persoanelor ținute ostatice de gruparea Hamas în Fâșia Gaza a crescut la 199, de la 155 în cursul zilei de duminică. Potrivit acestuia, Armata a luat legătura cu familiile ostaticilor, printre care se numără cetățeni străini și israelieni.

Forțele aeriene israeliene bombardează în continuare obiective din Fâșia Gaza, în condițiile în care luptele durează deja de 10 zile.

Diplomat israelian: Gruparea Hamas nu va mai exista

Ambasadorul israelian în Marea Britanie a declarat pentru BBC că Israelul vrea să elimine gruparea Hamas din Fâșia Gaza, notează Euronews.com.

”Acesta este un război pe care Hamas l-a început, iar Israelul îl încheia”, a declarat Tzipi Hotovely, fâcând referire la atacul violent, lansat de gruparea Hamas pe 7 octombrie.

”Fiecare israelian este traumatizat de masacrul făcut de Hamas. Pe măsură ce trec zilele, atrocitățile sunt expuse”, a precizat ea la postul BBC Radio 5 Live

Israelul vrea să elimine Hamas din Gaza. ”Hamas nu va exista în Fâșia Gaza. Israelul nu-și poate permite să existe o organizație teroristă în interiorul granițelor sale”, a mai precizat ambasadorul israelian în Marea Britanie.

În tot acest timp, Statele Unite au pus la dispoziție, luni, o navă din portul Haifa, care va evacua cetățenii americani în orașul Limassol din Cipru. Călătoria se așteaptă să dureze 10-12 ore. Publicația israeliană Haaretz relatează că îmbarcarea cetățenilor americani a început.

Trupele israeliene continuă să se mobilizeze în apropiere de Gaza, pregătite să înceapă ofensiva terestră împotriva Hamas. Armata Israelului este sprijinită și de două nave de război americane aflate în regiune. Cu toate acestea, după o săptămână de atacuri aeriene intense din partea Israelului, gruparea Hamas continuă tirurile de rachete lansate din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu familiile persoanelor care au fost luate ostatice de Hamas și a promis că va distruge gruparea. Aproximativ 150 de oameni au fost răpiți de Hamas în urmă cu o săptămână, în timpul unor raiduri de amploare asupra Israelului.

Între timp, secretarul de stat american Antony Blinken, care se află într-o misiune diplomatică în regiune, va face o ultimă încercare de a reduce impactul unui asalt terestru israelian asupra Gaza. Acesta a dat asigurări că punctul de trecere Rafah, de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul, va fi redeschis. Blinken se va întoarce la Ierusalim pentru mai multe discuții cu Benjamin Netanyahu. Analiștii militari se tem că numărul de morți palestinieni va crește dramatic în cazul unei intervenții terestre, lucru care ar putea provoca o intervenție din partea Iranului.

600 de mii de palestinieni au părăsit Gaza City, potrivit armatei israeliene.

Acord pentru încetarea focului în sudul Fâșiei Gaza, convenit de SUA, Israel și Egipt - surse

SUA, Israelul și Egiptul au convenit asupra încetării focului în sudul Fâșiei Gaza, care va începe la ora 06:00 GMT (ora 9:00, ora României), în vederea redeschiderii punctului de trecere a frontierei Rafah, au declarat două surse egiptene din domeniul securității, citate de agenția Reuters, conform The Guardian.

Biroul de presă al Hamas a transmis că nu are nicio informație cu privire la faptul că s-a convenit un armistițiu umanitar, notează Reuters.

Situația de la granița dintre Fâșia Gaza și Egipt este în continuare neclară. Surse au afirmat pentru Reuters că Egiptul, Israelul și SUA au convenit asupra unei încetări a focului în sudul Fâșiei Gaza și că punctul de trecere de la Rafah va fi deschis luni până la ora 14.00 GMT (ora 17:00, ora României) "ca o redeschidere inițială de o zi".

Cu toate acestea, niciuna dintre părți nu pare să fi făcut declarații oficiale.

Un convoi de camioane ce transportă ajutoare umanitare așteaptă să intre în Gaza.

"(Punctul de trecere n.red) Rafah va fi redeschis. Punem la punct, împreună cu Națiunile Unite, cu Egiptul, cu Israelul, cu alții, un mecanism prin care să oferim asistența oamenilor care au nevoie de ea", a declarat duminică secretarul american de Stat, Antony Blinken, după o întâlnire cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

Între timp, trupele israeliene continuă să se mobilizeze în apropiere de Gaza, pregătite să înceapă ofensiva terestră împotriva Hamas. Armata Israelului este sprijinită și de două nave de război americane aflate în regiune. Cu toate acestea, după o săptămână de atacuri aeriene intense din partea Israelului, gruparea Hamas continuă tirurile de rachete lansate din Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a întâlnit cu familiile persoanelor care au fost luate ostatice de Hamas și a promis că va distruge gruparea. Aproximativ 150 de oameni au fost răpiți de Hamas în urmă cu o săptamână, în timpul unor raiduri de amploare asupra Israelului.

Secretarul de stat american Antony Blinken, care se află într-o misiune diplomatică în regiune, va face o ultimă încercare de a reduce impactul unui asalt terestru israelian asupra Gaza. Acesta a dat asigurări că punctul de trecere Rafah, de la granița Fâșiei Gaza cu Egiptul, va fi redeschis. Blinken se va întoarce la Ierusalim pentru mai multe discuții cu Benjamin Netanyahu. Analiștii militari se tem că numărul de morți palestinieni va crește dramatic în cazul unei intervenții terestre, lucru care ar putea provoca o intervenție din partea Iranului.

600 de mii de palestinieni au părăsit Gaza City, potrivit armatei israeliene.

Peste un milion de persoane, strămutate din Gaza. Avertisment ONU: Nu sunt suficienți saci pentru cadavre

Cel puțin 2.750 de palestinieni au fost uciși și 9.700 au fost răniți în urma atacurilor lansate de Armata israeliană asupra Fâșiei Gaza, începând din 7 octombrie, a anunțat luni Ministerul Sănătății din Gaza, potrivit Reuters.

Agenția pentru Refugiații Palestinieni (UNRWA) a anunțat că nu mai există ”suficienți saci pentru cadavre pentru victimele din Gaza”.

”A cincea zi consecutiv, Fâșia Gaza nu are curent electric, ceea ce a dus serviciile vitale, inclusiv cele de sănătate, apă și canalizare, în pragul colapsului și a agravat insecuritatea alimentară. Populația din Gaza are un acces extrem de limitat la apă potabilă curată.

Peste un milion de persoane - aproape jumătate din populația totală a Gaza - au fost strămutate. 600.000 de persoane strămutate intern se află în zona dintre Khan Yunis și Rafah.

Dintre acestea, aproape 400.000 se află în facilitățile UNRWA - depășind cu mult capacitatea noastră de a oferi asistență în mod semnificativ, inclusiv cu spațiu în adăposturile noastre, hrană, apă sau sprijin psihologic”, au precizat reprezentanții UNWRA, citați de The Guardian.

Agenția ONU mai precizează că ”numărul celor uciși este în creștere. Nu există suficienți saci pentru cadavre în Gaza”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE