Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Platforma X, inundată de dezinformări. Cum se luptă rețelele sociale cu informațiile despre războiul din Israel

Twitter s-a luptat întotdeauna cu combaterea dezinformării cu privire la evenimentele de știri majore și a rămas în continuare locul preferat de utilizatorii online pentru a afla ce se întâmplă în lume. Războiul dintre Israel și Hamas a subliniat modul în care platforma transformată acum în X a devenit nu numai nesigură, ci promovează în mod activ informații false, potrivit Associated Press.

Experții spun că, sub conducerea lui Elon Musk, platforma s-a deteriorat până în punctul în care nu numai că nu reușește să ia măsuri împotriva dezinformării, dar favorizează postările conturilor care plătesc pentru serviciul său de abonament blue-check, fără a ține cont cine se află în spatele acestora.

Dacă astfel de postări devin virale, creatorii lor verificați pot fi eligibili pentru plăți din partea X. Astfel, se creează un stimulent financiar pentru a posta orice, cu scopul de a obține cele mai multe reacții - inclusiv dezinformări.

Ian Bremmer, un expert proeminent în politică externă, a postat pe X că nivelul de dezinformare cu privire la războiul dintre Israel și Hamas "promovat algoritmic" pe platformă "nu seamănă cu nimic la care am fost expus vreodată în cariera mea de politolog".

Iar autoritatea digitală a Uniunii Europene i-a scris lui Musk despre dezinformarea și "conținutul potențial ilegal" de pe X, în ceea ce se anunță a fi unul dintre primele teste majore pentru noile reguli digitale ale blocului celor 27 de națiuni, care vizează curățarea platformelor de socializare. Ulterior, el a trimis o versiune similară, deși atenuată, a scrisorii către directorul general Mark Zuckerberg de la Meta, care deține Facebook și Instagram.

Cum se luptă celelalte rețele sociale cu dezinformarea?

În timp ce site-ul de socializare al lui Musk este inundat de haos, rivali precum TikTok, YouTube și Facebook se confruntă, de asemenea, cu o avalanșă de zvonuri nefondate și informații false despre conflict.

"Oamenii sunt disperați după informații, iar contextul social media poate interfera în mod activ cu capacitatea oamenilor de a distinge realitatea de ficțiune", a declarat Gordon Pennycook, profesor asociat de psihologie la Universitatea Cornell, care studiază dezinformarea.

Grupul de susținere liberală Media Matters a constatat că, începând de sâmbătă, abonații la serviciul premium al X au partajat cel puțin șase videoclipuri înșelătoare despre război. Acestea au inclus videoclipuri în afara contextului și videoclipuri vechi care pretindeau a fi recente - care au obținut milioane de vizualizări.

TikTok, între timp, este "aproape la fel de rău" ca X, a declarat Kolina Koltai, cercetător la colectivul de investigații Bellingcat. Ea a lucrat anterior la Twitter la Community Notes, serviciul său de verificare a faptelor prin intermediul mulțimii. Spre deosebire de X, TikTok nu a fost niciodată cunoscut ca fiind sursa nr. 1 de informații în timp real despre evenimentele curente.

Între timp, platformele emergente încă își găsesc locul în ecosistemul informațional global, astfel încât, deși s-ar putea să nu fie încă ținta unor campanii de dezinformare pe scară largă, ele nu au nici influența rivalilor mai mari și mai bine stabiliți.

Meta's Threads, de exemplu, câștigă tracțiune în rândul utilizatorilor care fug de X, dar compania a încercat până acum să elimine accentul pe știri și politică în favoarea unor subiecte mai "prietenoase".

"Unul dintre motivele pentru care nu auziți prea multe despre Facebook este pentru că au ceva numit retrogradare", a declarat Alexis Crews, cercetător rezident la Integrity Institute, care a lucrat la Meta până în această primăvară. Dacă ceva este etichetat drept dezinformare, sistemul îl retrogradează și îl trimite la verificatori de fapte independenți pentru evaluare.

Crews a avertizat că, dacă Meta - care a redus costurile și a concediat mii de angajați - își deprioritizează programul de verificare a faptelor, dezinformările ar putea inunda din nou platformele sale. The Associated Press face parte din programul de verificare a faptelor al Meta.

Ce spun companiile despre prevenirea dezinformării?

Meta și X nu au răspuns imediat la solicitările AP pentru comentarii. TikTok a precizat într-o declarație că a dedicat resurse pentru a ajuta la prevenirea conținutului violent, plin de ură sau înșelător, "inclusiv resurse de moderare sporite în ebraică și arabă". Compania a precizat că lucrează, de asemenea, cu verificatori de fapte independenți pentru a ajuta la evaluarea acurateței materialelor postate pe platforma sa.

Un mesaj postat luni târziu de echipa de siguranță a X a spus: "În ultimele două zile, am observat o creștere a numărului de utilizatori activi zilnici pe @X în zona de conflict, în plus, au existat peste 50 de milioane de postări la nivel global axate pe atacul terorist din weekend asupra Israelului comis de Hamas. Pe măsură ce evenimentele continuă să se desfășoare rapid, un grup de conducere inter-companii a evaluat acest moment ca fiind o criză care necesită cel mai înalt nivel de reacție."

Comisarul european Thierry Breton a avertizat, în scrisoarea sa către Musk, cu privire la sancțiunile aplicate în cazul nerespectării noii legi a UE privind serviciile digitale, care supune cele mai mari platforme online, cum ar fi X, unei examinări suplimentare și le cere să faciliteze semnalarea de către utilizatori a conținutului ilegal și să ia măsuri pentru a reduce dezinformarea, în caz contrar riscând amenzi de până la 6% din veniturile anuale globale.

Musk a răspuns prin prezentarea abordării platformei care utilizează etichete de verificare a faptelor prin intermediul mulțimii, o referire aparentă la Community Notes.

"Politica noastră este ca totul să fie deschis și transparent, o abordare pe care știu că UE o susține", a scris Musk pe X. "Vă rugăm să enumerați încălcările la care faceți aluzie pe X, astfel încât publicul să le poată vedea."

Breton a răspuns că Musk este "bine conștient" de rapoartele privind "conținutul fals și glorificarea violenței". "Depinde de dumneavoastră să demonstrați că treceți la fapte", a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE