Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situația din Israel, descrisă de ambasadorul Reuven Azar, care are doi fii mobilizați în război: "Nu am mai văzut așa ceva"

Gruparea Hamas a declanșat războiul în Israel, sâmbătă dimineață, pe 7 octombrie. A fost o lovitură surprinzătoare, însă statul israelian a reacționat și a mobilizat forțe uriașe. Prezent la Euronews, în cadrul emisiunii Vocile care contează, ambasadorul extraordinar al Israelului și plenipotențial al Israelului în România, Reuven Azar, a dezvăluit mai multe detalii despre acest război.

Acesta a confirmat că prima țintă a teroriștilor Hamas a fost un concert public, iar atrocitățile descrise sunt parcă desprinse din filme.

Reuven Azar: "Nu am mai văzut așa ceva în istoria țării noastre"

Ambasadorul extraordinar al Israelului și plenipotențial al Israelului în România, Reuven Azar: "E un eveniment tragic civil, nu am mai văzut așa ceva în istoria țării noastre și este cauzat nu doar de amploarea atacului, ci și de sălbăticia cu care au fost atacați civilii noștri.

Hamas este o organizație care controlează Fâșia Gaza, cu ajutorul aliaților lor și a reușit să ne surprindă. Trebuie să învățăm o lecție din asta, dar acum ne concentrăm să preluăm controlul situației. În primul rând, trebuie să eliberăm toate teritoriile israeliene care au fost invadate de teroriști, să ne găsim decedații, să-i salvăm pe cei care au nevoie să fie salvați și să fim prezenți în teren. În paralel, ne pregătim pentru operații uriașe.

Guvernul Israelului a identificat scopurile acestui război. Noi vrem să neutralizăm complet amenințarea militară care reprezintă Hamas, acesta este finalul.

Din păcate, prima țintă a teroriștilor a fost o petrecere care avea loc foarte aproape de graniță, cu peste 3.000 de participanți. Teroriștii au pătruns în mijlocul petrecerii și au început să împuște oameni nevinovați, sute de persoane. Oamenii au încercat să se ascundă, să fugă, dar au fost fugăriți. Au încercat să se ascundă chiar și în ghene de gunoi, în mijlocul deșertului. Teroriștii au venit, au aruncat grenade și au verificat ca toți să moară. Este un grad de cruzime de neimaginat.

Pe lângă asta, teroriștii au invadat localități, au intrat în casele oamenilor, i-au omorât în pat, au răpit mame cu copii, au mers din casă în casă, au aruncat grenade în case și au omorât câți au putut. Avem sate în Israel care nu sunt mai mari de câteva sute de persoane, iar acestea au fost masacrate. Au fost răpiți, au fost luați în cele mai crude modalități, fără a face diferența între femei sau bătrâni. Chiar și o persoană de 85 de ani a fost luată, a fost luat chiar și un bebeluș. Sunt lucruri pe care nu le-am mai văzut nici la ISIS, sunt imagini care cu greu pot fi privite, sunt fără precedent".

Ambasadorul Reuven Azar susține că doi fii ai săi sunt mobilizați în război

Ambasadorul extraordinar al Israelului și plenipotențial al Israelului în România, Reuven Azar: "Este o durere personală, fizică, pentru că toți acești oameni, chiar dacă nu îmi sunt rude directe, mi-ar putea fi. Iar misiunea forțelor noastre este să ne apere. Din păcate, acum am eșuat, trebuie să o spunem, este foarte dureros pentru toată lumea. Slavă Domnului că familia mea este bine, am câteva rude care au fost supuse bombardamentului, lângă Ierusalim, sunt în adăposturi.

Am doi fii care servesc în armată, am nepoți, deci fiecare cetățean este implicat personal în acest efort, într-un fel sau altul, ca victimă, ca cineva care se afă în adăpost, ca cineva care e recrutat în armată și luptă, deci toată societatea este unită ca să facă față situației.

Este foarte clar că această lovitură este foarte gravă, e fără precedent în istoria Israelului, am suferit mult în Războiul de Independență, am suferit substanțial în urmă cu 50 de ani, în războiul Yom Kippur, cu armate străine, când 2.000 de soldați au murit, dar acum este o situație fără precedent, au murit aproape 1.000 de civili într-o singură zi".

Foarte multă lume, inclusiv specialiștii, își pun o întrebare extrem de importantă: cum de a fost posibil așa ceva în condițiile în care Israelul are unul dintre cele mai bune sisteme de intelligence din lume. Ambasadorul Reuven a făcut și un bilanț al ostaticilor și a confirmat și moartea unui soldat de origine română.

Reuven Azar: "Trebuie să ne punem niște întrebări, dar va fi o anchetă detaliată când se termină războiul. Ce trebuie să facem este să ne apărăm acum, nu avem altă opțiune, să găsim o variantă pentru toți cetățenii, să-i aducem la adăpost și să folosim gândirea militară pe care o avem pentru a neutraliza această amemințare.

În ceea ce privește numărul de ostatici, nu avem o cifră oficială, dar purtătorul de cuvânt a spus că au fost deja informate 35 de familii despre răpirea rudelor lor. Mai sunt alte zeci care vor afla. Poate în următoarele zile vom avea o imagine de ansamblu, trebuie să fim foarte precauți pentru că, în următoarele zile, trebuie să informăm familiile, în primul rând. Unele sunt în Israel, altele sunt în străinătate. Numai după ce vor fi informate familiile, abia atunci vor fi eliberate cifrele.

Ce pot să spun în acest moment este că e vorba despre un soldat care s-a născut în România, el a servit în Israel pentru mult timp și care a murit la început. Iar părinții lui au fost informați, sunt în drum spre Israel. Pe lângă aceasta, discutăm cu Ambasada României în Israel pentru a aduce înapoi turiști. Am reușit să obținem aprobările pentru zboruri și continuă discuțiile".

Israelul a făcut 300.000 de mobilizări

Israelul a luat măsuri urgente, s-a mobilizat extrem de repede și promite că aceste măsuri au fost luate pentru a elimina definitiv această grupare Hamas. Reuven Azar a dezvăluit cifrele și a precizat că toate localitățile sunt acum sub controlul armatei israeliene.

Reuven Azar: "Primul pas a fost ca Guvernul și cabinerul de securitate să afle care este scopul acestui război. Scopul nostru este să neutralizăm orice amenințare din partea Hamas. Armata a recrutat 300.000 de rezerviști în 48 de ore și sunt pregătiți să execute planurile chiar acum, în timp ce noi vorbim. Acest număr nu este necesar doar pentru că vrem să neutralizăm Hamas în Fâșia Gaza, ci și pentru că trebuie să ne pregătim și pentru orice alte scenarii de escaladare.

Sunt unele atacuri în nord și în sunt bombardamente din munți, sunt infiltrați teroriști în nord. Am trimis astăzi avertismente foarte puternice către Hezbollah, către Liban, să nu ne atace, pentru că răspunsul va fi foarte puternic. Și vorbim de armată și de rezervele noastre. Nu vreau să intru în detalii, dar ar trebui să știe că suntem foarte serioși că oricine încearcă să ne atace va avea foarte mult de suferit. Vom găsi fiecare terorist care a rănit civili.

Da, acum toate localitățile sunt sub control israelian, în acest moment, dar totuși, în cazul în care sunt teroriști care se ascund, soldații merg din casă în casă să verifice să nu mai existe amenințări care să provină de la teroriști. Pe lângă asta, am izolat granița cu Fâșia Gaza, soldații se află acolo, iar trupele așteaptă ordinele. Nu voi intra în detalii despre cum vor fi executate aceste operații, dar acatăm din aer, de pe Mare și nu putem spune că nu vom ataca și de pe teren.

Dacă vrei să elimini teroriștii, trebuie să faci toate astea, este începtul acestei campanii militare, care ar putea să dureze săptămâni sau luni. Din 2008, când a preluat Fâșia Gaza, Hamas este o organizație teroristă care nu mai poate fi suportată și trebuie să rezolvăm situația".

Tactica folosită de Israel în comparație cu cea Hamas

Însă provocarea cea mai mare a armatei israeliene este să lupte cu o grupare care se folosește de metode diferite, care și-a construit, de-a lungul timpului, o adevărată rețea de tuneluri în Fâșia Gaza.

Reuven Azar: "E o sarcină foarte dificilă, pentru că Hamas se ascunde în spatele civililor, ucide fără discriminare. Israel a dovedit că are o tactică mai umană comparativ cu orice armată din lume. Dacă vedeți, în ultimele zile, mai multe clădiri au căzut, folosim o tehnică numită knock on roof, care obligă civilii să plece din locuințe înainte ca acestea să fie lovite. Și sunt lovite clădiri care sunt centre ale Hamas.

De obicei, Hamas amplasează centre ale sale în astfel de clădiri. Este un fel de luptă, nu este cea mai eficientă, pentru că elimini elementul-surpriză, dar poți să ataci din aer comendamentul lor. O operațiune la sol e mai complicată, trebuie să pătrunzi, sunt tuneluri, sunt ostatici, e mai greu de gestionat, dar nu avem de ales.

Trebuie să prioritizăm, va fi o sarcină dificilă pentru Guvern, dar nu vom fi într-o situație în care să fim complet paralizați, trebuie să pătrundem, am anunțat purtătorii de cuvânt, i-am anunțat că amplasăm unități speciale de intelligence pentru a obține informații despre locații, pentru a încerca să-i salvăm în timpul operației. Fără îndoială că va fi dificil să pătrundem în tuneluri, avem trupe specializate în acest tip de război și s-a văzut că au avut succes în trecut. E riscant, nu invidiez soldații care execută așa ceva."

Care este motivul pentru care Hamas a pornit acest război

Reuvem Azar susține că nu există niciun dubiu că Iranul se află în spatele acestui război pus la cale de Hamas.

Reuven Azar: "În primul rând, e foarte clar că Hamas a spus de multe ori că nu vrea un stat palestinian, nu vrea Israelul, vrea să-l șteargă. Și caută oportunități să o facă. Cred că momentul are de-a face și cu ce se întâmplă în regiune. Ce vedem este că mai multe țări se alătură Israelului. Avem pace cu Egipt și Iordania, am semnat un acord cu patru țări arabe, cu Bahrain, Sudan și Maroc și negociem un tratat de pace cu Arabia Saudită.

Iranul este principala putere în regiune, are arme sofisticate, produce rachete avansate și drone, le furnizează în două locuri din Orientul Mijlociu, încearcă să dezvolte arme nucleare, încearcă să ofere arme rușilor. Noi am avertizat de ani de zile despre amenințarea pe care o reprezintă Iranul, pentru că știam că Iranul nu este o amenințare doar pentru regiune, ci pentru întreaga lume. Tot mai multe țări au înțeles și avem mai multe țări interesate de o coaliție.

Palestinienii au făcut o alegere proastă să se asocieze cu Iran, cu Hezbollah și au respins mai multe tratate de pace, care au adus numai dezastre pentru ei. Nu doar că Iran a construit Hamasul, oferindu-i ajutor în arme și tehnologie, sau financiare, dar e evident că dacă vrem să schimbăm fața regiunii, trebuie să luptăm cu teroriștii.

Puteam să amânăm, dar ceea ce au făcut acum este dovada că trebuie să ne ocupăm de această amenințare. Atâta timp cât vom avea parte de acești teroriști, nu vom avea pace. Vor fi lupte foarte dure, dificile, în zone dens populate, dar am ajuns într-un punct unde nu ne mai putem întoarce. Sigur că sunt multe dovezi că Iran a oferit ajutor Hamasului și l-au construit de la zero, prin contrabandă de arme, tehnologie, instruire.

Estimăm că peste 1.000 de teroriști Hamas au pătruns, pe lângă mulți alții din Gaza, care au intrat în Israel pentru alte treburi, dar credem că acum toți teroriștii fie au fost uciși, fie s-au dus înapoi, sau au fost arestați. Unii dintre ei au fost instruiți în Iran, alții în Liban, iar alții au avut tot timpul din lume să se antreneze în Gaza. Cred că au fost foarte determinați să hotărâți. Și trebuie să ținem minte că aproape că nu au luptat împotriva soldaților, ci a civililor. Este un cod moral deficient, nu e un cod moral, ci un comportament barbar, când vezi că cineva luptă cu copiii, sau cu femeile bătrâne. Nu e un soldat, e un terorist. Iar uneori teroriștii ajung la rezultate mai destructive.

S-au înarmat prin mai multe metode, de exemplu prin contrabandă, prin tunelurile din Sinai. Această parte din Egipt este o parte unde există și alte organizații teroriste, ca DAESH, există multă contrabandă acolo. Au abuzat de faptul că suntem obligați să le oferim diverse ajutoare civililor din Gaza și au folosit aceste metode pentru a lua arme. De exemplu, îngrășămintele agricole sunt folosite pentru a face explozibil. Betonul și oțelul destinate pentru proiectele internaționale au fost folosite ca să-și construiască instalații militare.

Au luat practic ostatică toată Fâșia Gaza. Ei au luat o parte din orice cent care a intrat în Gaza, au folosit femei și copii ca să construiască aceste tuneluri, au luat sclavi cetățenii din Gaza. Nu e doar împotriva Israelului acest atac, ci și împotriva propriilor cetățeni."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE