Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Gravă eroare de calcul". De ce serviciile de informații israeliene au fost luate prin surprindere de atacul din Fâșia Gaza

Mai multe eșecuri au avut loc înainte de atacul fără precedent al Hamas, a declarat un fost locotenent-colonel din armata israeliană pentru euronews.com

Când Hamas a lansat atacul asupra Israelului sâmbătă dimineața devreme, a ales momentul perfect. Weekendul festivalului Sukot însemna că mulți oameni erau deja în vacanță sau se întorseseră acasă pentru a petrece Sabatul evreiesc cu familiile lor. Forțele de Apărare israeliene se aflau la "capacitate operațională minimă", cu cel mai mic nivel posibil de forțe la punctele de control și bazele militare.

În plus, aniversarea războiului de Yom Kippur - când Israelul a fost luat prin surprindere din cauza lipsei de informații înainte de un atac din 1973 din partea forțelor conduse de egipteni și sirieni - a fost o dată semnificativă din punct de vedere psihologic pentru a lansa un alt atac major în acest conflict care durează de zeci de ani.

Trei eșecuri ale Israelului

"Aș spune că există probabil trei eșecuri pe care le putem identifica în acest stadiu", spune Peter Lerner, locotenent-colonel în retragere în cadrul Forțelor de Apărare israeliene și fost purtător de cuvânt al IDF.

El citează o "încredere excesivă" în mecanismele de apărare ale armatei, cum ar fi bariera din jurul Fâșiei Gaza și scutul antirachetă Iron Dome, care a fost copleșit de mii de rachete Hamas și care s-a dovedit a fi șubred.

Cursul de pregătire al ofițerilor din cadrul IDF folosește războiul din timpul sărbătorii Yom Kippur ca punct de învățare pentru a lua în serios avertismentele, subliniind modul în care serviciile de informații ar trebui să influențeze acțiunile pe teren.

"Este clar că planul operațional al Hamas a identificat sărbătoarea, weekendul și numărul limitat de forțe și a profitat de acest lucru, iar aceasta este similitudinea cu ceea ce s-a întâmplat la Yom Kippur", spune Lerner.

Pentru o țară care dispune, fără îndoială, de cele mai sofisticate rețele de informații umane și de colectare de informații electronice din regiune, Israelul nu a prevăzut acest lucru.

"A fost o surpriză uriașă pentru Israel, inclusiv în ceea ce privește lacunele de informații. Cu doar câteva săptămâni în urmă, oficiali de rang înalt din serviciile de informații spuneau că «Hammas nu este interesat de un conflict pe scară largă». Aceasta este, în mod evident, o gravă eroare de calcul", spune locotenent-colonelul în retragere Lerner.

Cât despre ceea ce urmează, este posibil să fie nevoie de o incursiune terestră în Gaza, cu toate că prezența ostaticilor israelieni va fi probabil un factor de descurajare a unei acțiuni militare pe scară largă.

"Conflictele recente care au fost declanșate de terorism au fost rezultatul câtorva victime, o mână de victime. Vorbim de un minim de cel puțin 700 de persoane ucise în acest atac, fără precedent în istoria Israelului", spune Lerner.

Forțele israeliene, spune el, sunt mobilizate în jurul Fâșiei Gaza pentru a se pregăti pentru ceea ce va urma.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE