Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este sistemul Iron Dome al Israelului și cum funcționează acesta

Militanții palestinieni din Fâșia Gaza au lansat sâmbătă peste 3.000 de rachete asupra Israelului, în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit o declarație de război. Multe rachete palestiniene au fost distruse de sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului. Acesta are o rată de interceptare de aproximativ 90%, potrivit armatei israeliene. Pe de altă parte, The Times of Israel a relatat că sistemul de apărare a avut o "eroare tehnică" în timpul unuia dintre baraje, ceea ce a făcut ca unele rachete să nu fie interceptate.

De ce a fost creat sistemul Iron Dome?

Sistemul Iron Dome a fost creat pentru a face față mortierelor și rachetelor lansate în Israel de la o distanță relativ mică de către militanții din Gaza și de către luptătorii anti-israelieni din Liban aparținând Hezbollah. El a fost folosit în premieră în aprilie 2011, când a doborât o rachetă Grad trasă din Gaza în orașul israelian Ashkelon. De atunci, a interceptat mii de rachete.

Cum funcționează?

Un radar sensibil detectează un proiectil care se apropie de la o distanță cuprinsă între 4 și 70 de kilometri și îi prezice traiectoria și punctul de impact. Apoi, aceste informații sunt procesate într-un centru de control care se conectează la un lansator de rachete pentru distruge proiectilul respectiv.

Sistemul este conceput pentru a răspunde doar la proiectilele care reprezintă o amenințare, în special pentru civili. Costul fiecărei rachete trase de sistemul Iron Dome este de aproximativ 40.000-50.000 de dolari, potrivit unui cercetător de la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Israel, citat de The Washington Post. Sistemul este conceput pentru a funcționa eficient în toate tipurile de vreme.

Cine a finanțat sistemul?

Inițial, Iron Dome a fost dezvoltat fără asistență din partea SUA, dar în 2011 aliatul cheie al Israelului a început să susțină financiar programul. Sprijinul american pentru acest sistem face parte dintr-un pachet mai mare de ajutor militar american pentru Israel, care, potrivit unui acord între cele două țări, va totaliza 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE