Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care e acum situația în Israel. Armata a închis complet Fâșia Gaza

Armata Israelului anunță că a preluat controlul total asupra localităților atacate în sudul țării de către militanții Hamas. Cu puțin timp în urmă era transmisă informația că mai continuă luptele împotriva militanților palestinieni în șapte până la opt locuri.

Fâșia Gaza, de unde a pornit atacul Hamas asupra Israel, va fi blocată complet, anunță ministrul israelian al Apărării. Fără electricitate, fără mâncare, fără combustibil, spune oficialul de la Tel Aviv.

În acest timp, centrele luptătorilor Hamas sunt bombardate puternic, un răspuns la reluarea de către Hamas a atacurilor cu rachete. Un militar israelian, care avea și cetrățenie română, a murit în lupte, anunță ministerul de externe de la București.

După declararea oficială a războiului, Israelul a mobilizat sute de mii de rezerviști, cei mai mulți fiind acum în sudul țării, în apropiere de Fâșia Gaza.

Situația este în continuă schimbare. E o dinamică fantastică, pentru că Israelul s-a trezit din corzi și a început să riposteze. Nu cu mult timp în urmă, existau informații că în trei localități - în Așkelon, Sderot și Karmia - încă mai sunt lupte împotriva militanților palestinieni infiltrați din Fâșia Gaza.

Între timp, a venit informația chiar de la purtătorul de cuvânt al armatei israeliene cum că aceste localități sunt, din nou, sub control istraelian. Asta nu înseamnă că lucrurile s-au liniștit, pentru că în continuare, în Israel, armata luptă în zona Fâșiei Gaza pentru a-i găsi pe militanții palestinieni care s-au infiltrat. Aceștia au lansat atacul de o manieră neașteptată. Se spune că au folosit întâi drone și uniforme militare, pentru a-i induce în eroare pe soldații israelieni, apoi cu buldozere au spart gardul, au trecut cu parapanta pe unde nu au putut să îl spargă sau au venit pe mare folosind jetski-uri, în acest fel lansând sângerosul atac de sâmbătă. Un 11 septembrie, după cum spun israelinii că li s-a întâmplat. Oamenii încă nu și-au revenit din ceea ce li s-a întâmplat. Sunt sute de israelieni care au murit în aceste atacuri, împreună cu palestinienii care au murit în Gaza, după ce au început atacurile, sunt cam 1100, dar datele se schimbă mereu. Sunt vreo 130 de cetățeni din Israel și din alte țări care au fost luați ostatici.

Chiar undeva deasupra Fâșiei Gaza, pe teritoriu palestinian, era un festival de muzică. Palestinienii care au atacat acest festival, spun cei care erau acolo, i-au vânat ca pe iepuri. Sunt 260 de morți acolo, de multe naționalități, cetățeni americani, dar și din alte țări, de exemplu, din Thailanda.

Fâșia Gaza, închisă

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant anunță că a ordonat un asediu complet asupra Fâșiei Gaza.

Fâșia Gaza este o zonă complet izolată. Ea are granite cu Israel și cu Egipt. Israelul controlează spațiul aerian deasupra zonei și restricționează cine și ce bunuri au voie să intre și să iasă prin punctele sale de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine intră și iese din granița sa cu Gaza.

Această situație permite blocarea totală a celor două milioane și jumătate de palestinieni din zonă. Ei depind aproape în totalitate de importuri, singurul produs local fiind portocalele. Nu există nici măcar posibilitatea pescuitului în Marea Mediterană, pentru că zonele în care se află peștele sunt interzise.

Cât privește situația militară, armata israeliană anunță că a lansat un atac extins asupra centrelor Hamas din Gaza. Atât Forțele de Apărare Israeliene, cât și Forțele Aeriene Israeliene, au anunțat operațiunea pe rețelele de socializare.

Este greu să lovească exact țintele, spun militarii israelieni, pentru că luptătorii Hamas lansează rachetele din zone aglomerate, acolo unde locuiesc mulți palestinieni.

Aceasta vine în timp ce Hamas reia un atac cu rachete la scară largă asupra Israelului din Fâșia Gaza. Toate localitățile care fuseseră ocupate de militanții Hamas au fost eliberate, anunță militarii Tel Avivului. Avem controlul asupra comunităților, spune purtătorul de cuvânt al armatei, generalul Daniel Hagari, adăugând că ar putea exista încă teroriști în zonă. Am evacuat complet 15 din cele 24 de comunități care se învecinează cu Fâșia Gaza și suntem aproape de finalizarea evacuării în următoarele 24 de ore, a adăugat Hagari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE