Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia conflictului dintre Israel și palestinienii din Gaza

Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat sâmbătă dimineață cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani, lansând o ploaie de rachete din Gaza și trimițând luptători peste graniță.

Israelul a declarat că se află pe picior de război și a început propriile lovituri împotriva țintelor Hamas din Gaza, iar mass-media israeliană a raportat schimburi de focuri între bande de luptători palestinieni și forțele de securitate din sudul Israelului, potrivit Reuters.

Urmărește întreaga cronologie care începe cu retragerea Israelului din Fâșia Gaza în 2005, detaliază principalele focare de conflict dintre Israel și grupurile palestiniene din enclava de coastă aglomerată, unde locuiesc 2,3 milioane de persoane.

Iată cum s-au întâmplat evenimentele

August 2005 - Forțele israeliene se retragdin Gaza la 38 de ani după ce au cucerit-o de la Egipt în războiul din Orientul Mijlociu, abandonând coloniile și lăsând enclava sub controlul Autorității Palestiniene.

25 ianuarie 2006 - Grupul islamist Hamas obține majoritatea mandatelor în cadrul alegerilor legislative palestiniene. Israelul și SUA taie ajutorul acordat palestinienilor deoarece Hamas refuză să renunțe la violență și să recunoască Israelul.

25 iunie 2006 - Militanții Hamas îl capturează pe Gilad Shalit, recrutat de armata israeliană, într-un raid transfrontalier din Gaza, ceea ce determină atacuri aeriene și incursiuni israeliene. Shalit este în cele din urmă eliberat cinci ani mai târziu, în cadrul unui schimb de prizonieri.

14 iunie 2007 - Hamas preia controlul asupra Fâșiei Gaza într-un scurt război civil, înlăturând forțele Fatah loiale președintelui palestinian Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania.

27 decembrie 2008 - Israelul lansează o ofensivă militară de 22 de zile în Gaza, după ce palestinienii au lansat rachete asupra orașului Sderot din sudul Israelului. Aproximativ 1.400 de palestinieni și 13 israelieni sunt uciși înainte de a se ajunge la un acord de încetare a focului.

14 noiembrie 2012 - Israelul îl ucide pe șeful statului major militar al Hamas, Ahmad Jabari. Urmează opt zile de tiruri de rachete ale militanților palestinieni și lovituri aeriene israeliene.

Iulie-august 2014 - Răpirea și uciderea a trei adolescenți israelieni de către Hamas duce la un război de șapte săptămâni în care se raportează peste 2.100 de palestinieni uciși în Gaza și 73 de israelieni morți, dintre care 67 de militari.

Martie 2018 - Încep protestele palestinienilor la frontiera îngrădită dintre Gaza și Israel. Trupele israeliene deschid focul pentru a ține protestatarii la distanță. Peste 170 de palestinieni sunt raportați ca fiind uciși în mai multe luni de proteste, care provoacă, de asemenea, lupte între Hamas și forțele israeliene.

Mai 2021 - După săptămâni de tensiuni în timpul lunii musulmane de post a Ramadanului, sute de palestinieni sunt răniți în confruntări cu forțele de securitate israeliene la complexul Al Aqsa din Ierusalim, al treilea loc cel mai sfânt al islamului.

După ce a cerut Israelului să retragă forțele de securitate din incintă, Hamas declanșează o ploaie de rachete din Gaza spre Israel. Israelul ripostează cu atacuri aeriene asupra Gaza. Luptele continuă timp de 11 zile, soldate cu cel puțin 250 de morți în Gaza și 13 în Israel.

20 august 2022 - Cel puțin 44 de persoane, dintre care 15 copii, sunt ucise în trei zile de violențe, care au început când lovituri aeriene israeliene asupra unui comandant de rang înalt al Jihadului Islamic.

Israelul afirmă că loviturile au fost o operațiune preventivă împotriva unui atac iminent al mișcării militante susținute de Iran, vizând comandanți și depozite de arme. Ca răspuns, Jihadul Islamic lansează peste 1.000 de rachete spre Israel. Sistemul de apărare antiaeriană Iron Dome al Israelului împiedică producerea de pagube sau victime grave.

Ianuarie 2023 - Jihadul Islamic din Gaza lansează două rachete spre Israel după ce trupele israeliene au efectuat un raid într-o tabără de refugiați și au ucis șapte palestinieni înarmați și doi civili. Rachetele au declanșat alarma în comunitățile israeliene din apropierea graniței, dar nu au provocat nicio victimă. Israelul răspunde cu atacuri aeriene asupra Gaza.

Octombrie 2023 - Hamas lansează cel mai mare atac asupra Israelului din ultimii ani din Fâșia Gaza, cu un asalt surpriză care combină oameni înarmați care traversează granița cu un baraj puternic de rachete. Jihadul Islamic afirmă că luptătorii săi s-au alăturat atacului.

Armata israeliană a declarat că se află pe picior de război, adăugând că a efectuat lovituri vizând Hamas în Gaza și a chemat rezerviștii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE