Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasada Israelului, reacție după atacul Hamas: ”Este un atac fără precedent în ultimii 15-20 de ani”

Ambasada Israelului la București a reacționat după bombardamentele masive lansate de Hamas asupra Israel. Ambasadorul Reuven Azar a declarat, pentru Euronews, că reacția Israelului trebuie să fie una hotărâtă în urma acestui atac fără precedent în ultimii 15-20 ani. Oficialul a mai spus că starea de război, anunțată de premierul Netanyahu, presupune că, acum, sunt mobilizate toate forțele disponibile pentru a restabili pacea. Iar starea de război ar putea fi de durată, potrivit diplomatului. Euronews a contactat și Ambasada Palestinei în România, care a transmis, însă, că ambasadorul Issam Masalha nu se află, la acest moment, în țara noastră. 

”Israel este atacat într-un mod fără precedent, cu cruditate și sălbăticie. Nu vorbim doar de rachete care zboară în zone civile, dar și despre oameni care vin din Fâșia Gaza pe cale aeriană, maritimă și terestră și comit crime. Omoară civili israelieni, răpesc bătrâni... crimele Hamasului nu cunosc limite. În acest sens, nu cred că există precedent, cel puțin nu în ultimii 15-20 de ani - sau poate chiar dintotdeauna. Prin urmare, răspunsul nostru trebuie să fie foarte ferm, trebuie să luăm atitudine pentru a neutraliza această amenințare”, a spus Reuven Azar.

Reacții și acțiuni în urma bombardamentelor masive lansate de Hamas

Referitor la răspunsul Israelului, Azar a explicat că acesta se află într-o fază incipientă și are două componente principale. În primul rând, se dorește preluarea controlului în zona de sud, în jurul Fâșiei Gaza, pentru a contracara atacurile terestre și pentru a proteja civili afectați. 

”Al doilea lucru pe care îl facem este să ne consultăm și să plănuim răspunsul Israelului privitor la amenințarea Hamasului, astfel încât să nu mai poată comite aceste crime din nou.

După cum știți, Hamas este o organizație teroristă care se inspiră din ideologia islamică fanatică care se trage de la frații musulmani. Acest tip de ideologie fanatică islamistă este foarte răspândită în ziua de azi în Orientul Mijlociu. În multe țări din lumea arabă, poți vedea forțe islamiste care încearcă să răstoarne regimuri, să creeze imperii islamice ca în Evul Mediu.

Aceste lucruri sunt, bineînțeles, atroce și ridicole, iar toată lumea civilizată, inclusiv oamenii din Orientul Mijlociu, ar trebui să-și unească forțele și să lupte împreună împotriva lor. Cred că unul dintre motivele  atacului asupra noastră este însăși faptul că Israelul și lumea arabă au început să se alieze în lupta împotriva extremismului. Nu poți lupta împotriva extremismului fără să lupți împotriva extremiștilor. Nu avem altă opțiune decât să luptăm împotriva fanaticilor dacă vrem pacea. Și vrem să avem stabilitate în Orientul Mijlociu”, a mai explicat ambasadorul Israelului în România. 

Ministerul român al Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă de călătorie pentru Statul Israel, şi le recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în această ţară să îşi reprogrameze deplasarea. Aproximativ 800 de români, pelerini, sunt în prezent în Israel, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Acesta a mai spus că oficialii de la București caută, acum,  variante pentru ca aceștia să ajungă acasă în siguranță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE