Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul recunoaște că Armata sa a ucis-o pe jurnalista Shireen Abu Akleh. ”Există o mare posibilitate”

Armata Israelului a recunoscut, pentru prima oară, că există o ”posibilitate puternică” să o fi ucis, însă nu în mod deliberat, pe jurnalista canalului Al-Jazeera Shireen Abu Akleh. Familia acesteia susține că este vorba doar despre o recunoaștere incompletă din partea autorităților israeliene.

Vedetă a postului Al-Jazeera, jurnalista Shireen Abu Akleh, de origine americano-palestiniană, a fost împușcată mortal în timp ce relata despre o operațiune militară israeliană în tabăra palestiniană Jenin, un bastion al grupărilor armate palestiniene din nordul Cisiordaniei ocupate. Acolo o unitate specială a încercat să aresteze ”suspecții”, iar acest lucru a dus la ciocniri armate, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Shireen Abu Akleh purta o vestă antiglonț pe care era inscripționat cuvântul ”presă”, dar și o castă de protecție. Autoritatea Palestiniană și canalul Al-Jazeera au acuzat armata isralienă de uciderea jurnalistei.

Israelul a respins constant acuzațiile, cu toate că o anchetă jurnalistică și un raport ONU au scos la iveală că jurnalista a fost lovită de un tir lansat de militarii israelieni, excluzând, totuși, că a fost o acțiune deliberată.

Armata israeliană a publicat luni, ”concluziile finale” ale anchetei sale și, astfel, a recunoscut că unul dintre soldații săi a tras într-adevăr în direcţia jurnalistei, înşelându-se asupra identităţii ei.

"Există o mare posibilitate ca doamna Abu Akleh să fi fost lovită accidental de un tir al armatei israeliene care viza suspecţi identificaţi ca fiind indivizi palestinieni înarmaţi", arată ancheta Armatei israeliene.

Reprezentanții Armatei Israelului spun că au studiat succesiunea cronologică a evenimentelor, au analizat zonele, înregistrările video și audio de la fața locului și au realizat o reconstituire a scenei. De asemenea, experții israelieni au efectuat o analiză balistică a glonțului, pe data de 2 iulie, în prezența unor reprezentanţi ai "Comitetului SUA de coordonare a securităţii pentru Israel şi Autorităţii Palestiniene".

Autorii raportului susțin că identificarea glonțului a fost una dificilă din cauza stării ”proaste” a acestuia, dând de înțeles că nu au certitudinea ”neechivocă” a originii tirului fatal jurnalistei.

SUA, despre moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh. „Soldatul şi-a identificat greşit ţinta”

Precum Armata israeliană, Statele Unite au concluzionat că jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ”cel mai probabil" victima unui tir de pe o poziţie israeliană, însă nu au motive să creadă că moartea acesteia a fost intenţionată.

"Soldatul nu căuta să ţintească un jurnalist Al-Jazeera sau un jurnalist în general. (...) Soldatul şi-a identificat greşit ţinta şi îi pare rău pentru asta", a declarat luni un înalt responsabil militar israelian în timpul unei briefing cu presa.

"Nu ar fi trebuit să se întâmple, nu a făcut-o în mod deliberat", a adăugat el.

Oficialul israelian a afirmat că soldatul, amplasat la aproape 200 de metri în spatele jurnalistei, nu-i văzuse inscripţia "presă" pe partea din faţă a vestei sale antiglonţ. El a spus că jurnalista a fost împuşcată în ceafă.

De asemenea, biroul procurorului militar israelian a anunţat luni că "nu există nicio suspiciune de act criminal care să justifice deschiderea unei anchete penale de către poliţia militară", deşi există o "probabilitate mare" ca Shireen Abu Akleh să fi fost ucisă de soldaţi israelieni.

Potrivit sursei citate, canalul Al-Jazeera a denunţat concluziile anchetei, precizând că "această mărturisire din vârful buzelor nu este altceva decât o încercare a forţelor de ocupaţie israeliene de a scăpa de responsabilitatea lor penală".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE