Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE condamnă cu fermitate uciderea jurnalistei americano-palestiniene de la Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh

“Uniunea Europeană condamnă cu fermitate uciderea jurnalistei americano-palestiniene de la televiziunea Al-Jazeera, Shireen Abu Akleh, care a fost omorâtă miercuri în Cisiordania ocupată. Condoleanțele noastre se adresează familiei, prietenilor și colegilor ei. Un alt jurnalist, Ali Al Samoud, a fost rănit.”, se arată într-un comunicat de presă emis de Serviciul European de Acțiune Externă.

Diplomația europeană mai arată că este esențial ca o anchetă amănunțită și independentă să se desfășoare rapid.

“Este inacceptabil ca jurnaliștii să fie ținta unor atacuri în timp ce își desfășoară activitatea. Jurnaliștilor care acoperă situații de conflict trebuie să li se asigure în permanență siguranța și protecția.”, se mai precizează în documentul citat.

Uniunea Europeană rămâne solidară cu jurnaliștii și continuă să le sprijine activitatea, în special atunci când acoperă și documentează conflicte.

“La doar câteva zile după Ziua mondială a libertății presei, Uniunea Europeană reamintește rolul crucial jucat de jurnaliști, de cei care lucrează în presă și de mass-media libere și independente.”, mai arată documentul emis de Diplomația europeană.

Jurnalista Shireen Abu Akleh, unul dintre cei mai cunoscuţi reporteri ai postului de televiziune panarab Al-Jazeera, a fost ucisă miercuri dimineaţă în timp ce relata despre confruntările între armata israeliană şi palestinieni în sectorul Jenin, din nordul Cisiordaniei, transmit agenţiile de presă Reuters, AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Ministerul Sănătăţii palestinian a anunţat că, în timpul ciocnirilor de la Jenin, bastion al facţiunilor înarmate palestiniene din nordul Cisiordaniei, jurnalista Shireen Abu Akleh a suferit o rană gravă la cap şi a decedat.

Un alt reporter, Ali Samodi, care lucra pentru publicaţia palestiniană Al-Kuds, a fost rănit prin împuşcare în timpul aceloraşi confruntări de la Jenin.

Într-o declaraţie citată de Reuters, armata israeliană a afirmat că forţe ale sale au ripostat după ''focuri de armă intense'' la Jenin, precizând că ''există o posibilitate, care acum este analizată, ca reporterii să fi fost loviţi - posibil de gloanţe trase de bărbaţi înarmaţi palestinieni''.

Postul de televiziune Al-Jazeera, ce are sediul la Doha, Qatar, a declarat miercuri că Shireen Abu Akleh a fost ucisă cu ''sânge rece'' de forţele israeliene în timp ce acoperea mediatic confruntările din sectorul Jenin.

''În ceea ce este evident o ucidere, încălcând legile şi normele internaţionale, forţele de ocupaţie israeliene au asasinat-o cu sânge rece pe corespondenta Al-Jazeera în Palestina, Shireen Abu Akleh, luată ca ţintă de tiruri de gloanţe în această dimineaţă'', a precizat canalul de televiziune panarab într-un comunicat.

Ministrul de externe adjunct al Qatarului a condamnat uciderea lui Shireen Abu Akleh de către ''ocupaţia israeliană'' în Cisiordania şi a cerut pe Twitter să se pună capăt ''terorismului israelian susţinut de stat''.

Începând din 22 martie, Israelul a fost ţinta mai multor atacuri, soldate cu cel puţin 18 morţi. Două dintre aceste atacuri au fost comise de arabi israelieni, iar alte patru de palestinieni, trei dintre aceştia din urmă fiind originari din Jenin, unde armata israeliană şi-a intensificat operaţiunile în ultimele săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE