Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ISRAEL: 42 victime, în urma ciocnirilor dintre poliția israeliană și palestinieni pe Esplanada Moscheilor din Ierusalim

Patruzeci şi două de persoane au fost rănite vineri dimineaţa, în ciocnirile care au avut loc între manifestanţi palestinieni şi poliţişti israelieni pe Esplanada Moscheilor, scena unor puternice tensiuni în centrul Ierusalimului, au anunţat echipele de intervenţie, informează AFP.

"S-au înregistrat 42 de răniţi în urma confruntărilor cu forţele de ocupaţie" pe Esplanadă, situată în Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat de Israel, a anunţat Semiluna Roşie palestiniană.

Dintre cei 42 de răniţi, 22 au fost transportaţi într-un spital din Ierusalim, însă "niciunul nu se află în stare gravă", a mai precizat sursa citată.

Manifestanţii au aruncat cu pietre, ceea ce a determinat poliţia israeliană să intre pe Esplanadă şi să utilizeze "mijloace pentru a dispersa mulţimea", au anunţat forţele de ordine într-un comunicat.

Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului, şi cu grenade cu gaze lacrimogene, potrivit altor martori.

Poliția israeliană a precizat că a intervenit în momentul în care sute de persoane au început să arunce cu pietre și artificii, inclusiv în direcția Zidului Plângerii, locul de rugăciune al evreilor.
"Vom continua să acționăm hotărât împotriva manifestanților violenți pentru a menține siguranța publică.", au declarat polițiștii israelieni.

În timpul ultimelor două săptămâni, ciocnirile violente s-au soldat cu peste 250 de răniţi palestinieni la şi lângă Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului, cunoscut sub numele de Muntele Templului.

Aceste ciocniri au alimentat temeri privind o escaladare între israelieni şi palestinieni, pe fondul unor atacuri anti-israeliene sângeroase şi al unor operaţiuni militare israeliene în Cisiordania ocupată, de la sfârşitul lui martie, notează AFP.

Noile ciocniri intervin în condiţiile în care musulmanii celebrează ultima vineri din luna sfântă a Ramadanului, care urmează să se încheie săptămâna viitoare.

Oficialii israelieni blamează pentru tensiunile din această lună grupările islamiste, printre care Hamas, care deține controlul în Fâșia Gaza, precizând că acestea au încurajat tinerii să organizeze revolte menite să întrețină tensiunile dintre lumea arabă și Israel.

Totodată, palestinienii acuză Israelul că nu împiedică rugăciunile evreilor pe Esplanadă.

Esplanada Moscheilor, unde se regăsesc Complexul al-Aqsa și Domul Stâncii, se află în Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a cucerit și anexat în războiul din 1967, mișcare ce nu a fost recunoscută de comunitatea internațională. În acest moment, potrivit tratatului de pace dintre Iordania și Israel, ce datează din 1994, Guvernul de la Amman administrează Esplanada, însă Israelul controlează accesul la aceasta.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE