Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU investighează explozia care a rănit trei trupe de menținere a păcii de la granița cu Israel

Presa libaneză susține că trupele de menținere a păcii ONU au fost „supuse unui atac israelian” efectuat de drone, atac pe care Israelul l-a negat.

Forța Națiunilor Unite de menținere a păcii din sudul Libanului (UNIFIL) a anunțat că va investiga o explozie în zona Rmeish, care a rănit patru trupe de menținere a păcii neînarmate.

Explozia a avut loc de-a lungul Liniei Albastre care desparte Israelul de Liban și Înălțimile Golan. 

Într-o declarație difuzată sâmbătă, purtătorul de cuvânt al UNIFIL, Andrea Tenenti, a declarat că victimele au fost evacuate pentru îngrijiri medicale. Aceștia au inclus trei observatori militari de la Organizația ONU de Supraveghere a Armistițiului (UNTSO) și un asistent în limba libaneză.

Agenția Națională de Știri libaneză a raportat că trupele de menținere a păcii ONU au fost „supuse unui atac israelian” efectuat de drone. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Avichay Adraee a declarat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) nu au vizat niciun vehicul UNIFIL în zona Rmeish.

Tenenti a explicat că observatorii UNTSO, care fac parte din Observer Group Lebanon (OGL), sprijină UNIFIL în implementarea mandatului forței. Aceasta include monitorizarea încetării ostilităților, contribuția la asigurarea accesului umanitar la populațiile civile și asistarea guvernului libanez în securizarea granițelor țării.

Explozia a avut loc pe măsură ce confruntările dintre armata israeliană și militanții Hezbollah au escaladat în ultimele săptămâni. Ambele părți au făcut schimb de focuri de când a izbucnit războiul Israel-Hamas din Gaza, provocând îngrijorarea că ciocnirile aproape zilnice de-a lungul graniței cunoscute sub numele de Linia Albastră ar putea deveni un război la scară largă.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat explozia și și-a exprimat „grava îngrijorare” cu privire la schimburile zilnice de focuri dintre grupurile armate din Liban și forțele israeliene de la izbucnirea războiului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE