Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia şi China s-au opus prin veto, la ONU, unei rezoluţii americane privind încetarea focului în Gaza

Rusia şi China s-au opus prin veto, vineri, unei rezoluţii americane ce subliniază "necesitatea" unei încetări a focului "imediate" în Gaza, ambasadorul rus denunţând un text "ipocrit" care nu îndeamnă direct la încetarea ostilităţilor, informează AFP.

"China şi Rusia nu doreau pur şi simplu să voteze un proiect elaborat de SUA, pentru că ele preferă mai degrabă să ne vadă eşuând, decât să vadă un succes al Consiliului", a criticat ambasadoarea americană Linda Thomas-Greenfield, denunţând o decizie "cinică".

Washingtonul a blocat anterior trei rezoluții ONU

De la începutul războiului între Israel şi Hamas pe 7 octombrie, americanii s-au opus sistematic utilizării termenului de "încetare a focului" în rezoluţiile ONU, blocând trei texte în acest sens.

Însă, în final ei au decis să supună la vot vinerea aceasta un text ce notează "necesitatea unei încetări a focului imediate şi durabile, pentru a proteja civilii de ambele părţi, a permite furnizarea de ajutor umanitar esenţial (...), şi în această optică, a susţine fără echivoc eforturile diplomatice internaţionale pentru a se ajunge la o încetare a focului în legătură cu eliberarea ostaticilor încă deţinuţi".

În condiţiile în care SUA sunt sub presiunea comunităţii internaţionale pentru a-şi atenua sprijinul pentru Israel, secretarul de stat american Antony Blinken a calificat miercuri această iniţiativă drept "un semnal puternic".

Această rezoluţie "îndeamnă la o încetare a focului imediată legată de eliberarea ostaticilor şi noi sperăm foarte tare că ţările o vor susţine", declarase Blinken într-un interviu pentru canalul de televiziune saudit Al Hadath.

Însă textul, care a întrunit 11 voturi în favoarea sa, trei voturi împotrivă (Rusia, China şi Algeria) şi o abţinere (Guyana), nu foloseşte cuvintele "îndeamnă" sau "cere", spre nemulţumirea Rusiei.

"În condiţiile în care Gaza a fost practic ştearsă de pe hartă, reprezentanta americană, fără să clipească, asigură că Washingtonul recunoaşte necesitatea unei încetări a focului", a afirmat ambasadorul rus Vasili Nebenzia.

El a denunţat "spectacolul ipocrit" al SUA, care au încercat "să vândă comunităţii internaţionale un produs total diferit, o formulare diluată".

Pe de altă parte, proiectul de text american condamna "toate actele de terorism, inclusiv atacurile Hamas din 7 octombrie", împotriva Israelului. Ar fi fost prima dată când Consiliul de Securitate ar fi condamnat în mod specific aceste atacuri fără precedent care au dus la moartea a cel puţin 1.160 de persoane, majoritatea civili.

Cele două rezoluţii umanitare adoptate de Consiliul de Securitate, precum şi cele ale Adunării Generale, nu menţionau Hamas, o absenţă sistematică criticată aspru de Israel.

După această respingere a textului american, este probabil, potrivit unor surse diplomatice, ca un text alternativ al mai multor membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate să fie pus la vot mai târziu în timpul zilei.

Textul consultat de AFP "cere o încetare a focului imediată pentru luna de Ramadan" şi eliberarea imediată a tuturor ostaticilor, în condiţiile în care ofensiva israeliană a făcut aproape 32.000 de morţi în Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. Rezultatul unui vot asupra acestui text este incert.

Un Consiliu de Securitate divizat

Consiliul de Securitate, puternic divizat de ani de zile asupra dosarului israeliano-palestinian, nu a reuşit să adopte din 7 octombrie asupra acestui dosar decât două rezoluţii, strict umanitare. Fără mare rezultat: intrarea de ajutor în Gaza rămâne mult insuficientă şi foametea planează.

Mai multe rezoluţii mai politice au fost respinse prin veto american de o parte, rus şi chinez de altă parte sau printr-un număr insuficient de voturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE