Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul continuă bombardamentele în Fâșia Gaza. Joe Biden: ”Nu am cerut o încetare a focului”

Armata Israelului își extinde operațiunile terestre în Fâșia Gaza și a solicitat o nouă evacuare a civililor. Pe de altă parte, Organizația Națiunilor Unite critică apelul militarilor și spune că mulți oameni și-au părăsit deja casele și nu mai au unde să fugă.

Cel puțin 18 civili au murit sâmbătă în timpul unui nou atac aerian al armatei israeliene în Fâșia Gaza. Situația din regiune a fost subiectul unei discuții telefonice dintre președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Întrebat de jurnaliști, Biden a spus că nu i-a cerut lui Netanyahu o încetare a focului. Iar la Tel Aviv au fost reluate protestele pentru eliberarea ostaticilor deținuți de organizația militantă Hamas.

Mii de oameni au manifestat la Tel Aviv în semn de solidaritate cu ostaticii luați prizonieri de Hamas. În multe cazuri, discursurile au fost antiguvernamentale și împotriva premierului Benjamin Netanyahu. Protestatarii, printre care erau și rudele oamenilor răpiți de milițiile radicale din Fâșia Gaza, cer încetarea imediată a focului pentru a-i elibera pe ostatici.

Între timp, Armata israeliană susține că este aproape de controlul total, cel puțin, în nordul Fâșiei Gaza. Militarii au anunțat că au reținut mai mulți membri Hamas și au difuzat o înregistrare video cu un atac aerian asupra unui vehicul în care s-ar fi aflat un oficial Hamas. Acesta ar fi fost responsabil pentru comerțul, producția și echiparea aripii militare a organizației palestiniene.

Președintele american Joe Biden a discutat sâmbătă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar Casa Albă a anunțat că a fost vorba despre o conversație privată. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluție prin care solicită accelerarea imediată a livrărilor de ajutoare către civilii disperați din Gaza, dar nu și o încetare a focului.

"Nu am cerut o încetare a focului", a spus Biden despre acest apel.

Cancelaria lui Netanyahu a declarat că premierul ”a spus clar că Israelul va continua războiul până la atingerea tuturor obiectivelor sale".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE