Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul 2024 vine cu scumpiri. Un euro va depăși pragul psihologic de cinci lei până la jumătatea anului viitor

Un euro va depăși pragul psihologic de 5 lei până la jumătatea anului viitor, prognozează experții. Pentru populație, asta va însemna scumpiri în lanț, mai ales că țara noastră continuă să importe mult mai mult decât exportă. În plus, 2024 vine cu accize mai mari la carburanți și nu numai. 

Potrivit Asociaţiei CFA România, organizație a profesioniștilor în investiții, 88% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. la jumătatea lunii august am putea avea, așadar, un curs de schimb de 5.05 lei pentru un euro. Prognoza este confirmată și de experții care lucrează în domeniul fintech, adică al companiilor care se ocupă și de tranzacțiile pentru importuri și exporturi. 

Daniel Bogiu, expert plăți internaționale pentru companii în România: ”În prima jumătate a anului 2024 ne așteptăm la o creștere a euro peste pragul de 5 lei. În principal din cauza faptului că avem o economie deficitară, avem alegeri în SUA, avem alegeri în Europa, avem alegeri în România.”

Concomitent, este anticipată și o creștere a prețurilor. Banca Naţională a României a majorat la 4,8% prognoza pentru inflație pentru sfârşitul lui 2024, mai mult decât estimase inițial. 

Adrian Negrescu, consultant economic: ”Va accelera inflația pe toate lanțurile economice pentru că suntem dependenți de importuri.”

România importă masiv alimente. Anul trecut, a cheltuit peste 12 miliarde de euro. Principalele produse de import sunt carnea, lactatele sau băuturile din Germania, Ungaria şi Polonia, dar şi o cantitate tot mai mare de cereale din Ucraina. România este singurul stat din regiune care importă mai multe produse agricole decât exportă. 

Adrian Negrescu, consultant economic: ”Acest curs va genera de pildă prețuri mai mari la carnea de porc ca tot o punem pe masa de sărbători, importăm 80% din carnea de porc.” 

Cursul de schimb va afecta însă tot ceea ce înseamnă plăți în valută și rate bancare. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE