Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amenzi pentru primarii care nu își publică CV-ul. Jurnalist: ”Am descoperit că peste 80% dintre parlamentari au mințit în CV-urile lor.”

A mai rămas mai puțin de un an până la alegerile locale iar primarii, viceprimarii și consilierii locali ar putea fi obligați, în curând, să își facă publice CV-urile. Conform unui proiect de lege depus la Senat, aleșii locali care nu fac public documentul în cel mult 30 de zile de la confirmarea mandatului riscă amenzi cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei. Același senator vrea și amenzi mai mari pentru oficialii care nu își publică la timp declarațiile de avere.

Ce amenzi riscă edilii

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: ”Nu sunt sigur dacă am CV-ul public, dar l-am văzut circulând pe internet. Deci l-am pus la un moment dat, nu mai țin minte. Dar, fără probleme! E foarte bine! Cu cât mai multă transparență, cu atât mai bine.”

În realitate, pe site-ul primăriei, CV-ul primarului Nicușor Dan este de negăsit. Cei care vor să afle mai multe despre experiența lui Nicușor Dan au la dispoziție doar CV-ul făcut public pe vremea când acesta era deputat. În curând, însă, ar putea fi obligat, alături de toți ceilalți edili din țară, să facă public documentul.

Cosmin Poteraș, senator Reper: ”Suntem într-un moment în care avem nevoie de acest tip de transparență și cu cât crește interesul societății pentru astfel de documente cu atât mai mult noi trebuie să susținem publicarea lor.”

Cosmin Poteraș este senatorul care a depus proiectul prin care primarii ar putea fi forțați să își publice CV-urile. Conform inițiativei, din momentul în care ajung în funcție, edilii ar putea avea la dispoziție 30 de zile pentru a urca documentul pe site-ul instituției pe care o conduc. Dacă nu o fac, riscă amenzi: între 2000 și 6000 de lei. Obligația se aplică și viceprimarilor sau consilierilor locali. Spune că idea i-a venit după o discuție cu membrii unui ONG care au luat la puricat CV-urile parlamentarilor.

Valeriu Nicolae, jurnalist: ”E un act de minimă transparență către alegători. Noi am făcut un studiu destul de mare despre parlamentarii români. Noi am descoperit că în proporție foarte mare, undeva la peste 80% dintre parlamentarii PSD, PNL și UDMR au mințit în CV-urile lor.”

Cosmin Poteraș, senator Reper: ”Dacă facem analogia cu declarațiile de avere, acolo dacă minți e fals în declarații. Acum, juridic, bănuiesc că există demersuri care se pot face în momentul în care alesul declară în fals că nu știu ce a studiat sau nu știu ce îl califică pentru acea funcție.”

Există și primari care au deja CV-urile publice

Am luat și noi la rând site-urile unor primării conduse de edili cunoscuți. În cazul primarului Emil Boc, spre exemplu, cei interesați nu au șanse să îi găsească CV-ul pe site-ul administrației locale. Până la momentul publicării articolului, el nu a răspuns solicitării pentru un punct de vedere. Și primarul din Crevedia a fost foarte discret în ceea ce privește calitățile care îl recomandă. Pe site-ul primăriei din localitate apar doar numele său și funcția. 

Petre Florin, primar Crevedia: ”Gata, doamnă, facem! Dacă e lege, nu-i problemă! Considerați important să fie publicate CV-urile? Dacă e lege, doamnă, v-am spus, că nu e problemă!”

Sunt și primari care și-au făcut publice de bună voie CV-urile. În cazul lui Mihai Chirica, edilul din Iași, documentul poate fi găsit cu ușurință pe site-ul instituției, cu doar câteva click-uri. La fel și în cazul lui Dominic Fritz, primarul din Timișoara. Și pe site-urile primăriilor din Constanța și Craiova, CV-urile edililor sunt publice. Iar pe site-ul primăriei din Baia Mare este încă public CV-ul lui Cătălin Cherecheș, deși mandatul său a încetat odată ce acesta a fost condamnat definitiv la închisoare, pentru fapte de corupție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE