Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc sporurile acordate primarilor și ale președinților de consilii județene care gestionează proiecte cu fonduri europene

Guvernul a decis să majoreze la 50% sporurile primarilor și ale președinților de consilii județene care gestionează proiecte cu fonduri europene. Decizia a fost adoptată în contextul în care funcționarii publici care lucrează la aceste proiecte au primit sporuri mai mari la finalul anului trecut.

31/01/2023 , 16:16

Sporuri de 50% pentru primarii și președinții de CJ care gestionează proiecte cu bani europeni

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a dat detalii despre hotărârea prin care Guvernul a majorat sporturile acordate edililor și președinților de Consilii Județene care gestionează proiecte din fonduri externe nerambursabile.

„Bugetul proiectului este cel care asigură sursa de finanţare, iar prin modificarea pe care Guvernul României a aprobat-o astăzi (marţi, n.r.) am prevăzut în plus ca sursă de decontare a acestor cheltuieli şi partea de buget local şi venituri realizate la nivelul bugetului local. De asemenea, am uniformizat sporul pe care îl acordăm pentru gestionarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile atât pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene de la 25% la 50%. Precizez că nu toţi primarii din România primesc acest spor.

Este vorba de spor doar dacă există contracte de finanţare încheiate pentru proiecte pe care le implementează şi, mai mult, acest spor este legat de indicatori de performanţă. La aceşti indicatori de performanţă lucrăm în prezent. Analizăm posibilitatea ca numărul de contracte de finanţare încheiate, valoarea contractelor de finanţare încheiate şi tipul de proiecte, nu este totuna dacă să zicem o primărie accesează fonduri pentru un proiect care presupune consolidarea capacităţii administrative faţă de o altă primărie, să zicem, care gestionează proiecte de investiţii în infrastructură.

E o mare diferenţă între cele două categorii de proiecte şi analizăm ca acest spor să fie corelat cu indicatorii de performanţă. E vorba de a ajunge cu acest nivel de spor, cu acest procent de spor acelaşi pentru că era nefiresc ca acela care răspunde la nivelul primăriei, respectiv primarul, de tot ceea ce înseamnă gestionarea unui portofoliu de proiecte să primească mult mai puţin decât subordonaţii pe care îi avea în subordine. De aceea am uniformizat procentul de spor pe fonduri europene şi desigur aici beneficiarii, autorităţi locale sunt cei care duc greul", a spus Marcel Boloş, potrivit Agerpres.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene au explicat că la nivelul instituției există în prezent 5.600 de contracte gestionate la nivelul autorităților locale, cu o valoare de 11 miliarde de euro.

Știrea inițială:

În acest moment primarii primesc un spor fix de 25% pentru proiectele cu fonduri europene pe care le au în gestiune.

Un proiect de ordonanță de urgență prevede majorarea cu până la 50% a acestor sporuri.

Dacă primarii au un singur proiect în gestiune, vor primi 15% peste partea fixă de 25%. Dacă au două proiecte în gestiune, vor primi 20% peste partea fixă. Dacă au trei sau mai multe proiecte, vor primi încă 25%. Așadar, sporul maxim de peste 50% ajunge la primarii care au trei sau mai multe proiecte în gestiune.

Până în acest moment aceste sporuri de 50% le primeau funcționarii publici care lucrau la proiecte cu fonduri europene.

În motivarea ordonanței pe care executivul o are pe masă se arată că astfel se dorește echilibrarea situației, pentru că nu ar fi normal, spune ministerul Fondurilor Europene, ca primarii să primească un spor mai mic decât funcționarii publici din subordinea lor.

Acești primari vor fi evaluați în fiecare an, potrivit proiectului de ordonanță de urgență.

Dacă ne uităm la salariile de bază ale primarilor, vedem că cel mai mare salariu îl are primarul general al Capitalei cu peste 12.000 de lei, dar și un primar de municipiu primește aproximativ 9.000 de lei, în timp ce un primar de comună primește puțin peste 6.000 de lei. Acestea sunt salariile de bază, la care se adaugă sporurile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE