Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Instructaj anti-mită la Urgență, în Suceava. Șefa de la Oncologie e în arest: avea 5.000 de euro lunar, dar lua șpagă și 50 de lei

Angajații Spitalului Județean de Urgență Suceava vor fi instruiți să nu ia mită. Astfel de cursuri anti-șpagă vor fi făcute periodic. Anunțul vine chiar de la managerul spitalului, după ce șefa Secției de oncologie a fost arestată preventiv pentru luare de mită.

Doctorița acuzată le cerea bani bolnavilor de cancer, în schimbul rețetelor și tratamentului de care aveau nevoie. Potrivit procurorilor, medicul Anca Ababneh Dumitrovici nu refuza nici parfumuri, băuturi fine sau alimente, deși veniturile ei erau de aproape 5.000 de euro lunar.

Salariu: 5.000 de euro. Mită, conform anchetatorilor: de la 50 de lei în sus

Agerpres îi citează pe anchetatori, care spun că doctorița a strâns diverse sume - 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro - și a beneficiat de alte foloase (miere, caşcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză ) de la 64 de persoane - pacienţi sau aparţinătorii acestora.

Procurorii și polițiștii iau în calcul o perioadă de aproximativ 10 luni, dar spun că 62 din cele 64 de infracțiuni au fost comise într-o singură săptămână din decembrie 2022.

Doctorița riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani și pierderea dreptului de a mai profesa.

Dr. Alexandru Calancea, manager SJU Suceava: La nivelul Spitalului Județean Suceava, am demarat reinstruirea întregului personal. Este vorba de reinstruirea pentru standardul anti-mită pe care noi îl avem implementat din 2019 prin directorii medicali și de îngrijitori. Tot personalul va fi reinstruit pentru acest standard. Facem acest lucru periodic. În această perioadă o facem din nou și să reinstruim întregul personal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE