Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Virgil Musta, unul dintre cei mai cunoscuți medici în perioada pandemiei, de Covid-19, acuzat de ANI de conflict de interese

Virgil Musta, unul dintre cei mai cunoscuţi medici din perioada pandemiei de COVID-19, a fost declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese, transmite Agerpres.

Musta este în prezent şef al Secţiei Boli Infecţioase II în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis luni, la data de 20 iulie 2020, societatea comercială în cadrul căreia Virgil Musta şi fratele acestuia deţin calitatea de asociat şi funcţia de medic primar, iar soţia lui este medic specialist a încheiat un contract de prestări servicii medicale şi actele adiţionale aferente cu spitalul în cadrul căruia Musta exercită funcţia de şef secţie, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, coroborate cu prevederile art. 185, alin. (15) din acelaşi act normativ.

Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de DNA

Recent, Virgil Musta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar legat de folosirea resurselor Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara la prelucrarea de teste COVID-19 în beneficiul clinicii sale private.

Medicul ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat. Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, se arată în comunicatul DNA.

Prejudiciul s-ar ridica la suma de 12.173 de lei

Astfel, prejudiciul s-ar ridica la suma de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioane și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, societatea privată la care este asociat medicul ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar.

Faptele pentru care este acuzat s-ar fi derulat în perioada 21 iulie – 9 noiembrie 2020.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Medicul Virgil Musta este unul dintre cei mai renumiți epidemiologi din țară. El a devenit cunoscut în pandemie, când oferea sfaturi pentru pacienții infectați cu coronavirus.

Alți trei medici, vizați de acuzații în ultimele luni

În luna septembrie, Marian Gaşpar, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timişoara a fost prins în flagrant de procurori în timp ce lua mită de la un pacient, chiar în biroul său. Medicul ar fi cerut 1.000 de euro pentru o operație, potrivit unor surse.

De asemenea, autoritățile au descoperit faptul că medicul ar fi cerut mită de la șase pacienți în perioada 19 - 26 septembrie 2022.

„În fapt, s-a reţinut că în perioada 19.09. - 26.09.2022, în calitate de medic – şef Secţie Cardiologie, în cadrul unei unități spitalicești din municipiul Timișoara, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, inculpatul ar fi pretins, indirect şi primit, de la șase pacienți sau de la aparținători ai acestora, sume de bani, în lei sau în valută, cuprinse între 100 euro și 2000 euro, în legătură cu activitatea desfăşurarea conform atribuţiilor de serviciu”, potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.

Tot la Timișoara, medicul Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal, a fost, de asemenea, acuzat pentru luare de mită.

Și medicul Florin Săvulescu ar fi cerut și primit bani și bijuterii de la pacienți pentru diferite intervenții chirurgicale. Sumele variau în funcție de cât puteau oferi cei care apelau la medic.

Procurorii DNA au făcut percheziții la Spitalul Militar din București, iar în biroul medicului au găsit suma de 15.000 de euro, potrivit unor surse judiciare. Florin Săvulescu ar fi cerut șpăgi cuprinse între câteva sute, până la 2.000 de euro pentru intervențiile chirurgicale, în funcție de suma de care dispunea fiecare pacient.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE