Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cu cât vor crește salariile primarilor din România. Robert Negoiță: ”Trebuie să fim cinstiți, dar nu săraci”

CCR a respins, pe 28 februarie, sesizarea opoziției, cu privire la majorarea salariilor aleșilor locali. Actul normativ a fost contestat la CCR de opoziție, iar pronunțarea unei decizii a fost amânată de mai multe ori.

Este vorba despre Legea de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prin actul normativ, coaliţia PSD - PNL - UDMR majorează cu până la 2.000 de lei indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene.

Sesizarea este semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei şi nu împiedică majorarea salariilor celorlalte categorii de bugetari, care s-a făcut de la 1 august prin OUG 115/2022, în vigoare în acest moment, a precizat USR.

Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie.

USR a invocat şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

Cu cât ar crește salariile aleșilor locali

  • Primarul general - 2.200 lei
  • Viceprimari generali, președinți CJ, primari de sector, primari de municipii reședință – 1.980 lei
  • Vicepreședinți CJ – 1.760 lei
  • Primari municipii – 1.650 lei

Robert Negoiță: Salariul primarului de sector e ”undeva pe la 12.000 de lei”

Invitat la Euronews România, primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță a spus că salariul său este de ”undeva pe la 12.000 de lei”. Legat de indemnizațiile aleșilor local, edilul a spus că ”normalitatea e ca un primar să trăiască dintr-un salariu motivant, ne dorim persoane de bună calitate în administrația publică.”

”Sărac și cinstit nu mai merge, trebuie să fim cinstiți, dar nu săraci”, a completat Negoiță.

Cum sunt salariile primarilor în Europa

În multe țări din Europa, dar nu numai, salariile primarilor sunt legate de numărul de locuitori.

Franța este țara de pe continent cu cel mai mare număr de aleși locali, peste 500.000. Salariile lor depind de numărul de locuitori.

Anne Hidalgo este primarul Parisul din 2014. Are cel mai mare salariu dintre toții primarii francezi – 8.600 de euro pe lună. Nu l-a majorat deoarece câștigă mai mult decât cei mai mulți francezi.

Primarul Romei, salariu mai mare ca al premierului Giuseppe Conte

Și în Italia, salariile primarilor sunt legate de numărul de locuitori.

De aceea, primarul Romei, Virginia Raggi, câștigă cel mai mult: 9.700 de euro brut pe lună.

Oamenii se așteptau să-și taie din salariu, mai ales că predecesorul său avea 4.500 de euro, dar nici vorbă. În plus, a mărit și salariile consilierilor.

Primarul Berlinului, cel mai mare salariu dintre toți primarii din Germania

Michael Müller este primar al Berlinului din 2014. Are cel mai mare salariu dintre toți primarii din Germania, 14.000 de euro pe lună sau 168.000 de euro pe an.

Primarul din Londra și-a tăiat singur salariul

În Marea Britanie, rolul primarului este diferit față de cel al colegilor pe continent. Aici, funcția este văzută ca muncă în folosul comunității, nu o profesie.

Doar în Anglia sunt primari aleși. Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord nu au. Și în Anglia sunt două categorii – primari de localități, 15 la număr și primari de zone metropolitane, 8 la număr.

La a doua categorie intră primarul Londrei. El are un salariu anual de aproape 153.000 de lire. Primarul și-a tăiat salariul cu 10 la sută, deoarece bugetul local a fost golit de pandemie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE