Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spor de 50% pentru primarii cu proiecte europene. Ministrul Boloș: „Nu e un spor care se acordă pe orizontală la toți primarii”

În România, primarii orașelor cu peste 100.000 de locuitori câștigă lunar un salariu de baza de 15.600 de lei, în timp ce edilii orașelor cu un număr de cetățeni între 50.000 de locuitori și 10.000 câștigă 14.560 lei.

Un primar de comună ajunge să câștige în fiecare lună între 8.400 de lei și 12.500, în funcție de numărul de cetățeni pe care le are localitatea pe care o conduce. Sumele de mai sus sunt brute, iar lor li se adaugă și alte sporuri de care beneficiază edilii.

E ziua în care salariile președinților și ale vicepreședinților de consilii județene, dar și ale primarilor și viceprimarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene și prin PNRR vor fi majorate cu până la 50%, iată ce ar însemna asta pentru edilul general sau pentru șefii consiliilor județene.

Până acum, sporul pe care șefii de instituții publice care implementează proiecte europene este de 25%, în condițiile în care personalul din consilii județene și primării poate primi o majorare de până la 50%.

Nu e de mirare că performanța are valori diferite, dacă ne uităm la administrațiile din Ro, când vorbim despre fonduri europene atrase.

Acordarea stimulentelor, inechitabilă pentru președinții de consilii județene?

Guvernul susține că până în prezent, acordarea stimulentelor era inechitabilă pentru președinții de consilii județene, primari și adjuncții lor.

„Mi-a dat curajul să vorbesc în plus. Primarul e locomotiva accesării de fonduri europene. Știu un lucru foarte clar, nu există ritmul de implementare a proiectelor.

Nu e un spor care se acordă pe orizontală la toți primarii. Nu sunt de acord cu acest lucru, mai sunt și indicatorii de performanță care țin cont de numărul de proiecte și contracte, încercăm să îi completăm și cu valoarea acestora. Ar trebui ca și tipologia proiectelor să se ia în calcul.

E important ca primarul să se implice, se simte în implementarea proiectelor. Se vede în absorbția pe care o fac. E limpede că acest spor și acest instrument de management trebuie să fie unul care susține hărnicia primarilor.

Lumea se plânge de birocrația pe care o avem noi, urmează în acest sens să propunem niște măsuri de simplificare. Dar când te uiți la rezultatele la proiectele făcute din fonduri europene îți crește inima.”, a spus Boloș, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE