Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul femeii sfâșiate de câini, în zona Lacul Morii. Ultimele detalii din ancheta procurorilor

O femeie, în vârstă de 43 de ani, a murit, sâmbătă, după ce ar fi fost mușcată de câini în timp ce alerga pe malul Lacului Morii, din sectorul 6 al Capitalei. Ea mai fusese atacată de patrupede în aprilie 2022.

Poliţiştii Secţiei 20 Poliţie au fost alertați, printr-un apel primit la 112, despre faptul că o persoană care alerga ar fi fost mușcată de câini. La fața locului au intervenit agenți pentru a identifica victima, iar un echipaj medical a constatat decesul.

22/01/2023 , 16:44

Autopsia trupului femeii ucise de câini în zona Lacul Morii, realizată la o zi după tragedie

Medicii legiști au efectuat, duminică, autopsia trupului femeii care a murit, după ce a fost atacată de mai mulți câini în zona Lacului Morii din Capitală, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.

În acest caz, ancheta penală pentru ucidere din culpă este realizată de polițiști ai Serviciului Omoruri, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Anchetatorii au precizat că, în acestă fază a investigației, strâng și analizează imagini surprinse de camerele de supraveghere. Ei vor să stabilească pe ce traseu a mers Ana Oroș în drum spre casă și de ce ar fi ales să meargă pe o scurtătură, pe un câmp, unde a fost atacată de câini.

De asemenea, procurorii vor să afle dacă zona în care s-a produs tragedia este încadrată oficial ca un drum sau dacă este vorba despre o potecă făcută de oameni.

Surse din rândul anchetatorilor au mai precizat că au fost luat doar declarații ale martorilor, fără a fi chemate persoane la audieri.

Procurorii urmează să identifice proprietarii terenurilor, cui aparțin câinii care ar fi atacat-o pe femeie și dacă cineva hrănește aceste animale.

22/01/2023 , 11:53

Primarul Ciucu, reacție virulentă în cazul femeii ucise de câini. „Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi”

Primarul Sectorului 6 dă vina pe ASPA în cazul femeii ucise de câini. Edilul susține că politica greșită a ASPA a dus la reapariția câinilor fără stăpân pe străzile Capitalei, în timp ce ASPA a precizat că a trimis mai multe solicitări Poliției Locale prin care arăta problema câinilor fără stăpân din zona Lacul Morii.

„Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puțin acum, cu moartea tragică, în condiții înfiorătoare, a Anei Oroș Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieșise la alergat. A participat și la acțiunea de curățenie, am igienizat împreună zona. Am discutat despre proiectele viitoare, până unde și cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv... nu am cuvinte. Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!

Nu am ieșit public până acum deoarece am așteptat să văd poziția Primarului General, cel care decide politicile ASPA, aloca bugete și care este singurul care are instrumentele instituționale să rezolve problema câinilor. Recunosc, aveam această așteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuț Anghel și-a găsit sfârșitul în aceleași condiții înfiorătoare, Primarul General de atunci, Sorin Oprescu și-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA, etc. Primarul de Sector nu apare în nicio discutie publică. De aici așteptarea mea. Nu mai am așteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilităților în curtea altora, sunt deja de notorietate”, a reacționat Ciucu.

Primarul învinuiește ASPA

Edilul de la Sectorul 6 a aruncat vina asupra celor de la pe Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

„Adevărul este următorul. Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de "constientizare". Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de "constientizare" pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici. Până la o analiză mai detaliată, se vede clar din bugetul lor ca investesc în adaposturi și alte servicii și nu în capturare! De exemplu, au un singur colaborator care are abilitatea de a tranchiliza animalele. Despre ce vorbim? Despre incompență și iresponsabilitate. Bucureștiul este enorm, resursele lor pentru capturare sunt inexistente!”, precizează Ciucu.

Primarul mai arată și faptul că cei de la ASPA și-au schimbat abordarea și „au distrus echipele și capacitățile care în trecut au dat rezultate. Restul sunt adrese cu care își acoperă incompetența. Sunt singura instituție înființată pentru acest scop și doar cu acest scop. Schimbul kafkian de adrese cu polițiile locale, pentru ca politia sa amendeze proprietarii de câini necipați nu rezolvă problema. Asta poate face și politia animalelor și politia locala a municipiului București”.

21/01/2023 , 18:40

Cine este femeia care a murit după ce a fost sfâșiată de câini în zona Lacului Morii

Femeia care a decedat după ce a fost atacată de o haină de câini era chiar angajată a Primăriei Capitalei. Potrivit polițiștilor, în luna aprilie a anului trecut ea a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacată de câini în aceeași zonă. Autoritățile aruncă vina de la una la alta pentru această tragedie. Cazul este anchetat acum de polițiștii Serviciului Omoruri al Poliției Capitalei, iar mai multe persoane urmează să fie audiate în perioada următoare.

Ana Oroș (foto) alerga în zona Lacul Morii în momentul în care a fost atacată de o haită câini. Trupul femeii a fost găsit la o distanță de aproximativ 300 de m de cea mai apropiată locuință.

În aprilie 2022, femeia fusese mușcată de câini în aceeași zonă și a ajuns la spital în stare gravă, după ce doi bicicliști au intervenit să o salveze din colții animalelor.

Ana Oroș avea 43 de ani, era mama unui băiețel, absolvise Facultatea de Medicină Veterinară, era implicată în proiecte pentru protejarea mediului înconjurător și lucra la Primăria Municipiului București. Vecinii femeii spun că au făcut numeroase sesizări cu privire la existența câinilor în zonă, însă fără rezultat.

21/01/2023 , 17:17

Femeia omorâtă de câini în zona Lacul Morii ar fi folosit o scurtătură pentru a ajunge acasă. Octavian Berceanu: „Nu este un loc părăsit din vârful muntelui”

După ce a alergat, femeia a folosit o scurtătură pentru a ajunge acasă și a luat-o prin câmp. Aici ar fi fost atacată de o haită de haită de șapte-opt câini. Incidentul a fost observat de la distanță de un bărbat cu care ea vorbise anterior, dar, în momentul în care a intervenit, era deja prea târziu, au precizat surse din rândul anchetatorilor pentru Euronews România.

Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, a declarat că o cunoștea pe femeia care ar fi fost sfâșiată de câini în apropierea Lacului Morii. Activistul de mediu a avertizat că în zona în care s-a petrecut incidentul șocant există o școală, fiind frecventată de numeroși copii.

„Era o zonă foarte cunoscută pentru ea. Stă în proximitate. Familia stă în proximitate. Era o zonă în care făcea jogging. E o zonă tranzitată de bicicliști, de copii, de oamenii care vin la promenadă.

Nu este un loc părăsit din vârful muntelui unde să te atace animalele! Ești în București. Avem școală aproape, avem o stație de autobuz. Și acum sunt copii pe câmp (...)

Din păcate, se putea întâmpla acest lucru oricărui copil care se joacă în zona asta.”, a precizat fostul șef al Gărzii de Mediu.

De asemenea, Octavian Berceanu a reamintit că femeia, în vârstă de 43 de ani, mai fusese atacată de câinii vagabonzi pe 20 aprilie 2022. „A suferit niște traume îngrozitoare. (...) A depășit acele momente foarte grele și nimeni nu se aștepta să se repete. Ne așteptam ca autoritățile să fi montat deja camere de luat vederi în zona asta care totuși se pretează pentru infracționalitate”, a mai precizat el.

„Din păcate, nu am văzut picior al vreunui reprezentant al Primăriei Sectorului 6 sau Primăria Generală. E un dispreț total față de noi, față de oameni.

Nici eu nu mă așteptam că nu s-a rezolvat problema. Am fost aici două săptămâni, chiar cu un senator, pe câmpul unde s-a petrecut incidentul”, a mai spus Berceanu.

Octavian Berceanu, un apropiat al femeii omorâte de câini în zona Lacul Morii

„Era o femeie ca noi toți, implicată foarte mult pe zona de mediu, un om căruia îi plăcea să meargă pe munte, un om care s-a dedicat foarte mult comunității. A plantat alături de mine în pădurea București.

Familia stă foarte aproape de Lacul Morii”, a mai precizat fostul șef al Gărzii de Mediu.

Totodată, Berceanu a avertizat că în zona Lacului Morii vin persoane pentru a-și antrena câinii de luptă

„Este o zonă în care oamenii vin să-și antreneze câinii de luptă. Ar fi trebuit să existe Poliție să oprească infracționalitatea. Sunt oameni care vin să facă braconaj, să-și antreneze câinii de luptă, cu niște câini lăsați aiurea pe câmpurile astea”, a mai precizat el.

21/01/2023 , 16:42

Diana Mardarovici, consilier general PNL: „Este inacceptabil să avem al doilea deces în București din cauza atacului unui câine”

Diana Mardarovici, consilier general PNL, a declarat sâmbătă, în direct la Euronews România, că vrea să afle dacă, într-adevăr, există o decizie a autorităților pentru a opri capturarea câinilor fără stăpân. De asemenea, ea a precizat că reprezentanții ASPA au solicitat suplimentarea bugetului pentru anul 2023, fără a prezenta o statistică a numărului de câini maidanezi din Capitală.

„Sunt foarte multe informații pe surse. Motivul pentru care am solicitat și nu am acuzat este că vreau să înțeleg dacă este vorba despre incompetența conducerii ASPA sau dacă s-a oprit capturarea și decizia a venit mai sus de atât. Urmează să fac solicitări instituționale în acest sens. (...)

Vreau să vină cei de la ASPA să ne explice exact ce s-a întâmplat, iar, din punctul meu de vedere, am văzut declarația celor de la ASPA care mi se pare halucinantă. Unica instituție cu competență în acest sens în municipiul București este ASPA”, a afirmat Diana Mardarovici, la Euronews România.

Consilierul general PNL a amintit că ASPA beneficiază de un buget mai mare în acest an.

„Anul trecut, vorbim despre 16 milioane de lei. În acest an, alocarea propusă era de 20 de milioane. Banii includ ridicarea și hrana pentru animalele din adăposturi (...)

Este inacceptabil să avem al doilea deces în București din cauza atacului unui câine și să vorbim iarăși despre proprietate”, a mai precizat ea.

De asemenea, Diana Mardarovici a spus că ASPA este subordonată primarului general Nicușor Dan.

„Această instituție i se subordonează primarului general și aparatului primarului general. Această instituție se subordonează direct lui. Dacă această decizie a fost luată și am solicitat în scris o informare, vreau să știu cine a luat această decizie și cine a spus să nu mai fie capturați câini în București”, a mai precizat ea.

Întrebată câți câini fără stăpân există în București, Diana Mardarovici nu dispune de o statistică, deoarece directorul ASPA nu ar fi prezentat astfel de date.

„CGMB alocă bugete în funcție de solicitările unor experți. Eu nu sunt expert în ceea ce privește controlul animalelor fără stăpân. Vom solicita acum această statistică.

Directorul ASPA trebuie să știe câți câini sunt, unde și să ne țină pe toți în siguranță.

Dacă un director care se vrea a fi expert vine în fața consiliului și își asumă un plan de investiții pentru care primește bani de la Consiliul General, așteptarea mea este să-și facă treaba”, a concluzionat ea.

21/01/2023 , 16:06

Reacția ASPA: Lacul Morii, cunoscută ca fiind o zonă cu câini fără stăpân

Cazul femeii ucise de câini pe malul Lacului Morii este investigat de procurorii Parchetului Tribunalului București și de polițiști de la Serviciul Omoruri. Anchetatorii au adunat declarații și probe din zonă.

Oamenii care locuiesc în apropierea Lacului Morii au declarat pentru Euronews România că în zonă au observat câini periculoși din rasa Amstaff sau Pitbull. De altfel, reprezentanții ASPA au confirmat că zona Lacul Morii este una cunoscută drept una în care există câini fără stăpân.

„Sunt câini periculoși, câini de luptă: Amstaff, Pitbull, care umblă liberi pe stradă, fără zgardă, fără nimic. Inclusiv săptămâna trecută am sunat la 112. Am vrut să plec cu copilul la școală și era în fața curții fără zgardă, fără lesă, fără nimic și era agresiv.

Mi-a fost frică să ies cu copilul din casă. De sesizat și Poliția și toate organele le-am sesizat, dar nimeni nu a făcut nimic”, a spus un localnic.

„ASPA ne-a răspuns că nu e de competența lor pentru că acel câine nemaifiind pe stradă, a intrat într-o curte, nu au ce să facă.

O parte sunt câinii străzii și o parte sunt câini de luptă, care sunt crescuți pentru asta”, a spus un alt bărbat care locuiește în apropierea Lacului Morii.

„Toți vecinii sunăm și degeaba. Parcă sunăm și mai rău se adună câinii”, a mai spus un bărbat.

În schimb, Cătălina Trănescu, purtătoarea de cuvânt a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, a afirmat că „problema câinilor fără stăpân nu este doar problema ASPA”.

„Zona Lacul Morii este una cunoscută de noi ca fiind o zonă cu câini fără stăpân. Din aprilie anul trecut până în prezent, peste 120 de câini au fost ridicați de aici din străzile si zonele adiacente acestui câmp.

Am făcut sesizări la rândul nostru către alte autorități, deoarece această problemă a câinilor fără stăpân nu este doar problema ASPA. Noi am spus-o și o repetăm, capturarea nu rezolvă cauza, ci efectul.

E nevoie de un efort comun al tuturor instituțiilor încât să prevenim astfel de evenimente tragice.

Din sesizările pe care noi le-am făcut către Poliția Locală Sector 6, către Poliția Națională și pe care vi le putem pune la dispoziție. Veți vedea că acest lucru l-am sezizat, am solicitat sprijinul de a merge la proprietarii de câini”, a afirmat Cătălina Trănescu.

21/01/2023 , 15:11

Consilierii generali PNL cer demisia directorului ASPA după moartea femeii atacate de câini

Consilierii generali liberali au cerut demisia directorului Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), după ce o femeie a fost ucisă de câini, sâmbătă, în zona Lacul Morii.

"Sumele alocate anual pentru ASPA Bucureşti din bugetul PMB sunt imense. Vreau un raport detaliat de la conducerea acestei subordonate a PMB, care are atribuţii exclusive şi misiunea de a gestiona câinii fără stăpân şi un plan clar de acţiuni pentru a evita astfel de tragedii în viitor! Vreau să ştiu cine a cerut oprirea capturării câinilor fără stăpân! Solicităm în acest sens demisia imediată a directorului ASPA! Sunteţi plătiţi să ne protejaţi, nu să tocaţi bugete pe pliante!", a scris, sâmbătă, pe Facebook, purtătorul de cuvânt al consilierilor generali PNL Bucureşti, Diana Mardarovici.

Liberala a atras atenţia că siguranţa oamenilor trebuie să fie „prioritatea zero în Bucureşti”

"Este trist să te gândeşti că nu poţi fi în siguranţă în oraşul tău. Suntem aproape de aceeaşi vârstă... Chiar ieri discutam cu tristeţe despre copilul care a trebuit să moară sfâşiat de câini ca să ajungem la legi corecte în această ţară. Nu mai vreau astfel de precedente!", a adăugat ea.

Primăria Capitalei a anunţat sâmbătă că este în desfăşurare acţiunea de capturare a câinilor organizată de ASPA pe terenul viran pe care a fost găsită moartă femeia.

Totodată, reprezentanții ASPA au precizat că au fost ridicați peste 120 de câini din luna aprilie 2022, când victima a făcut o sesizare că fusese atacată de câini în aceeași zonă, și pănă în prezent.

„În vederea stabilirii cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs decesul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri”, a anunțat Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Trupul femeii sfâșiate de câini, găsit pe un câmp

„Femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu Comuna Chiajna.

Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.

Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Gilulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.

Important! Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.

Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 6.

Victima mai fusese atacată de câini tot pe malul Lacului Morii

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că victima mai fusese atacată de o haită de câini, tot pe malul Lacului Morii, în aprilie 2022.

Trupul femeii urmează a fi transportat la Institutul Național de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE