Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primarii, privilegiații măsurilor fiscal-bugetare. Liber la cheltuieli pentru festivaluri, reduceri minime de buget și de personal

Primarii sunt privilegiații noilor măsuri fiscal-bugetare. Calculele politice ale conducerilor PSD și PNL au determinat Guvernul să elimine, pe ultima sută de metri, unele din măsurile care îngrădeau libertatea de mișcare financiară a edililor. În timp ce alte instituții trebuie să strângă cureaua, primăriile au liber în continuare la cheltuit fără limită, pentru festivaluri, sărbători și meciuri cu iz electoral.

Primarii, în continuare nemulțumiți

Cu pachetul de măsuri fiscal-bugetare atârnând deasupra capului, primarii și șefii de consilii județene au ieșit cei mai câștigați din negocierile purtate cu actualul Guvern.  A fost eliminat  plafonul care impunea aleșilor locali să cheltuiască doar 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri și alte activități recreative de acest gen.

În paralel, măsura de reducere a propriilor cheltuieli și personal a fost îmblânzită. În timp ce pentru restul instituțiilor de stat se vine cu diminuarea cu 15% a acestor domenii, pentru unitățile administrativ-teritoriale, reducerea posturilor se va face la maximum 10%, cu raportare la numărul de locuitori a respectivei unități administrative-teritoriale.

Cu toate acestea, primarii sunt în continuare nemulțumiți. Și avertizează că nu se vor obține economiile bugetare scontate.

Emil Drăghici, primar, președintele Asociației Comunelor din România: ”Nu mai avem șefi de birou foarte bine, dar vom  avea mult mai mulți șefi de servicii. Acum se face o strategie ceva mai mare și vei avea o creștere a cheltuielilor pentru acoperirea costului șefului de serviciu. Mă gândeam astăzi că nu mai poți cheltui pe telefoane, și am găsit soluția salvatoare, păi te duci pe nu știu cați ani și vei fi  acoperit în niște  rate lunare, unde ajungi pe fond la o creștere a costurilor. Cine mai oferă servicii de telefonie fără internet? Dacă tai macaroana la internet, tai macaroana la digitalizare.”

Zeci de mii de lei pentru concerte de manele

Primarii au dat încă din acest an semnalul că nu vor strânge deloc cureaua așa cum își dorește guvernul de la București. Mai multe primării, unele din ele abonate la banii dați de guvern la rectificările bugetare, au cheltuit deja zeci de mii de lei doar pentru antamarea unor concerte de manele. 

Printre acestea, se numără:

  • Primăria comunei Valea Teilor (Tulcea) – 25.684 lei – concert Bogdan de la Ploiești;
  • Primăria orașului Caransebeș – 68.186 lei – concert JADOR/Dorian Popa;
  • Primăria Amaradia (Gorj) – 16.000 lei -concert Jean de la Craiova;
  • Primăria Comunei Murgeni (Olt) – 50.000 lei concert Pepe/Jean de la Craiova;

Adrian Teban, primar Cugir, președintele Asociației Orașelor din România: ”Cumva nu este normal să încaseze taxe și impozite  locale și să ceri bani la reechilibrare pentru concerte și festivități. Trebuie să creăm pârghii prin care aceste lucruri să fie reduse cât se poate și să nu mai avem astfel de posibilități. Noi susținem o responsabilitate în sensul ăsta, adică cei care primesc bani la reechilibrare să fie controlați pentru acești bani.”

Analiștii anticipează că edilii nu vor strânge deloc cureaua bugetară în goana după capital politic și după voturi.

Cristian Pîrvulescu, politolog: ”Voturile ușoare se obțin prin metode simple, precum tipul acesta de evenimente culturale, care sunt organizate în masă cu festivaluri, mâncare oferită de primărie. Altfel se vor  face cheltuieli în 3.600 de unități administrativ locale, multiplicăm cu 10.000 de lei și o să ne  dea o sumă  extraordinară. Cred că 10.000 lei cheltuiți în sistemul cultural artistic e minim, am văzut bugete de milioane.”

Vor fi schimbate prevederile bugetar fiscale?

Radu Măgdin, analist politic: ”În înțelepciunea politică se spune că nu-ți ataci baza, o protejezi. Am dubii profunde că între viitorul pe termen mediu și lung al țării și proximitatea politic electorală, unitățile locale vor spune mă gândesc la viitorul pe termen mediu și lung al țării.” 

De la Palatul Victoria, avantajele bugetare obținute de aleșii locali se văd altfel. 

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării: ”Această solicitare de a face cheltuieli de peste 2,5% a venit din partea municipiilor care au în subordine multe teatre, biblioteci, filarmonici, deja au ieșit în stradă și au  manifestat împotriva acestor măsuri. Consider ca fiecare comunitate  mai ales într-un an electoral va lua măsurile care se cuvin când se consideră că anumite autorități locale excelează la anumite practici și că se cheltuie peste măsură.” 

Deocamdată însă, primăriile funcționează pe aceleași prevederi bugetar fiscale valabile încă de la începutul acestui an. Noile restricții și măsuri de reducere a cheltuielilor nu au intrat încă în vigoare, pachetul legislativ mai având de trecut încă un hop: cel al testului de constituționalitate la CCR.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE