Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de restaurante riscă să se închidă în Germania. Autoritățile au decis creșterea TVA pentru alimente de la 7% la 19%

Creșterea plăților la stat va duce, inevitabil, la scumpirea alimentelor, iar Germania va deveni astfel una dintre țările cu cele mai mari prețuri din Europa.

Taxa pe valoare adăugată pentru restaurante va crește din ianuarie de la 7 la sută, cât este în prezent, până la 19 la sută, adică aproape de trei ori. Acest salt îi va obliga patronii să revadă prețurile afișate. Guvernul a redus TVA acum trei ani pentru a ajuta restaurantele să facă față crizei provocate de pandemia de COVID.

SNC Ingrid Hartge, directorul executiv Asociația Hotelurilor și Restaurantelor: „Este o catastrofă pentru industria noastră, pentru multe întreprinderi. Potrivit unui sondaj realizat de Dehoga, 12.000 de companii nu vor supraviețui. Acestea vor renunța la afaceri sau vor intra în insolvență”.

După majorarea taxelor, Germania va deveni una dintre țările europene cu cea mai mare TVA la alimente. Noua taxă se va regăsi în prețul final plătit de clienți.

SNC Sylvia Falkner, proprietar de restaurant: „Taxa pe valoarea adăugată este inclusă. Salariul minim este inclus, creșterea chiriei este inclusă. Fiindcă nu poate funcționa altfel. Și atunci întrebarea este: cine își mai poate permite?”

Majorarea TVA este o adevărată lovitură pentru companiile care au supraviețuit crizei COVID și creșterii costurilor provocate de războiul din Ucraina.

Gătitul acasă nu este o opțiune. Să mergi la un restaurant, să fii printre oameni, este mai plăcut.

După creșterea TVA, produsele clasice germane cum sunt, de exemplu, Schnitzel sau Currywurst, se vor scumpi cu 2 euro pentru o porție. Mulți oameni spun că ar putea să nu le mai poată cumpăra.

Proprietarii germani de restaurante sunt supărați pe Guvern, fiindcă nu și-a respectat promisiunea de a menține taxa la 7%. Creșterea afectează doar restaurantele clasice, nu și companiile de takeaway sau de livrare. Întrebarea este acum dacă, în noul an, oamenii vor continua să mănânce în oraș sau vor considera că este un lux pe care nu și-l mai permit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE