Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INSCOP: Tot mai puțini români plecați în străinătate trimit bani în România

Un nou studiu INSCOP arată că doar 19% din românii plecați în străinătate mai trimit bani în țară în anul 2023, față de 6 din 10 cu 10 ani în urmă.

Deși statul român nu știe cu exectitate câți români trăiesc în afara granițelor țării, studiul INSCOP arată o creștere semnificativă față de ultimii ani.

Motivul principal pentru care românii pleacă este pentru o situație financiară mai bună. Astfel, INSCOP a aflat că doar 19,7% din cei întrebați au spus că aceștia le trimit bani.  

Anul acesta românii din diaspora au trimis în țară patru miliarde de euro. Această sumă a scăzut semnificativ în ultimii zece ani, când 60% dintre românii din străinătate trimiteau bani lunar acasă.

Ministerul de externe a anunțat anul trecut că sunt 5,7 milioane de români plecați în străinătate. Cea mai mare comunitate de români se află în Spania, unde trăiesc 1,1 milioane.

7 din 10 români au rude plecate din România

Românii aleg ca și destinații Spania, Germania, Marea Britanie, Franța și Austria. În opinia celor chestionați, 68.1% cred că românii plecați peste hotare contribuie mult la îmbunătățirea nivelului de trai din țară.

Tot acest studiu arată că 69% dintre români au rude plecate în afara țării, o diferență destul de mare de anul 2013 când doar 48% ar fi răspuns pozitiv.

Întrebați dacă românii din străinătate ar trebui să aibă dreptul de a vota la alegerile din România, 84.4% dintre participanții la sondaj răspund că da (față de 74.9% în iunie 2013), iar 13.4% că nu (față de 15.1% în iunie 2013). Nu știu sau nu răspund la această întrebare 2.2% din total eșantion (față de 10% în iunie 2013).

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 20-27 noiembrie 2023, prin interviuri telefonice, pe un eșantion de 1100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE