Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul de Securitate al ONU adoptă o rezoluție pentru suplimentarea ajutoarelor în Fâșia Gaza, fără suspendarea ostilităților

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri o rezoluție prin care solicită accelerarea imediată a livrărilor de ajutoare pentru civilii din Fâșia Gaza, însă fără a include solicitarea inițială de ”suspendare urgentă a ostilităților” dintre Israel și gruparea Hamas.

Votul în cadrul Consiliului din care fac parte 15 membri a fost de 13-0, în timp ce Statelor Unite și Rusia s-au abținut. Adoptarea rezoluției vine ca urmarea a unui veto american la un amendament propus de Rusia care ar fi restabilit solicitarea de suspendare a ostilităților. 10 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat în favoarea inițiative, în timp ce SUA s-au opus, iar alți patru membri s-au abținut, relatează The Associated Press.

Textul rezoluției în variantă revizuită a fost negociat timp de o săptămână și jumătate de către diplomați de rang înalt din Statele Unite și din Emiratele Arabe Unite, care au reprezentat statele arabe.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea americană la ONU, a afirmat joi seară că Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, a susținut această rezoluție. În schimb, delegația americană s-a abținut de la vot pentru a evita un al doilea veto al SUA la o rezoluție privind Fâșia Gaza, ca urmare a atacurilor grupării Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Membrii Consiliului s-au întâlnit joi, în spatele ușilor închise, pentru a discuta un proiect de rezoluție revizuit, apoi au amânat votul pentru a se putea consulta în legătură cu modificările de amploare, menite să evite un veto al SUA. Un nou text cu câteva revizuiri minore a fost distribuit vineri dimineață.

Publicarea noului proiect a avut loc după negocieri la nivel înalt timp de o săptămână și jumătate, discuții la care a participat și secretarul american de Stat, Antony Blinken. Între marți și joi, șeful diplomației americane a discutat cu miniștrii de Externe ai Egiptului și Emiratelor Arabe Unite de trei ori, precum și cu miniștrii de Externe ai Arabiei Saudite, Iordaniei, Marii Britanii, Franței și Germaniei.

Votul, programat inițial pentru luni, a fost amânat în fiecare zi de atunci.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE