Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas: Niciun ostatic nu va mai fi eliberat până când Israelul nu va înceta să mai atace Gaza

Hamas nu va elibera mai mulți ostatici până când Israelul nu-și va opri operațiunea militară din Gaza, a declarat Ghazi Hamad, liderul principal al grupării militante palestiniene.

"Nu vom purta nicio formă de discuții cu privire la schimbul de prizonieri în condițiile continuării războiului genocidar israelian", a declarat Hamad într-o declarație video în limba engleză publicată joi.

Gruparea Hamas, dispusă să poarte negocieri cu Israel

El a adăugat că Hamas este "deschisă la orice inițiativă care contribuie la încetarea agresiunii asupra poporului nostru". "Oamenii din Gaza sunt în pragul foametei sub asediul strâns și sufocant al Israelului", a continuat Hamad.

SUA vor să ajungă la un acord privind votul în Consiliul de Securitate al ONU

Joi, Consiliul de Securitate al ONU a amânat din nou votul asupra unei rezoluții pentru a furniza ajutorul de care Gaza are nevoie disperată, deși noua modificare prevede acum sprijinul Washingtonului.

Numeroși diplomați de la ONU au declarat că trebuie să se consulte cu capitalele lor înainte de vot, din cauza modificărilor semnificative.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a declarat reporterilor, după consultări, că țara sa susține acum noul text și că, dacă va fi supus la vot, îl va susține.

A fost eliminată prevederea cheie a rezoluției cu efect - un apel pentru "suspendarea urgentă a ostilităților pentru a permite accesul umanitar sigur și neîngrădit și pentru măsuri urgente în vederea unei încetări durabile a ostilităților".

În schimb, se solicită "măsuri urgente pentru a permite imediat accesul umanitar sigur și neîngrădit și, de asemenea, pentru crearea condițiilor pentru o încetare durabilă a ostilităților".

Pașii nu sunt definiți, dar diplomații au declarat că, dacă va fi adoptată, aceasta ar marca prima referire a Consiliului la o încetare a ostilităților.

Peste 570.000 de oameni mor de foame în Gaza

Mai mult de jumătate de milion de oameni din Gaza mor de foame, potrivit unui raport al Națiunilor Unite și al altor agenții.

Constatările evidențiază criza umanitară gravă cauzată de bombardamentele și asediul Israelului asupra teritoriului, iar la începutul săptămânii oamenii disperați au atacat convoaiele umanitare.

Amploarea foametei populației a eclipsat chiar și foametea din Afganistan și Yemen din ultimii ani, notează raportul.

Acesta a avertizat că riscul de foamete "crește pe zi ce trece", punând foametea pe seama ajutorului insuficient care intră în Gaza.

"Mai rău de atât nu se poate", a declarat Arif Husain, economist-șef al Programului Alimentar Mondial al ONU. "Nu am văzut niciodată ceva la scara la care se întâmplă în Gaza. Și la această viteză".

Președintele israelian Isaac Herzog, care se află la Paris pentru a se întâlni cu senatorii francezi, a afirmat că Israelul "poate permite intrarea a 300 sau chiar 400 de camioane pe zi, dar din cauza unui eșec decisiv al ONU... ei nu pot aduce mai mult de 125 de camioane pe zi".

Human Rights Watch a acuzat Israelul că folosește înfometarea ca metodă de război în Gaza prin obstrucționarea resurselor esențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE