Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palestinienii s-ar putea întoarce în nordul Fâșiei Gaza. Cum se va schimba strategia armatei Israelului

Israelul va trece treptat la faza următoare a operaţiunilor sale în Fâşia Gaza, în care palestinienii ar putea să se întoarcă în zona de nord, dă de înțeles ministrul apărării de la Tel Aviv. Declarația a venit în timpul discuțiilor cu secretarul american al apărării, aflat în Israel, în încercarea de a preveni extinderea războiului.

Schimbarea de tactică a Israelului nu se va întâmpla peste nopate, spune șeful armatei. Deocamdată luptele continuă, în special în partea de sud a Fâșiei Gaza, în zona orașului Khan Younis. Dar, spune ministrul israelian al apărării, în curând va fi făcută o distincţie între diferitele zone din Gaza. În acest timp, gruparea teroristă Hamas a difuzat o înregistrare video în care apar trei israelieni în vârstă, în viaţă, ostatici în Fâşia Gaza de la atacul din 7 octombrie. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a numit înregistrarea ”un clip terorist malefic”.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei Israelului: Videoclipul lansat de Hamas este un videoclip terorist malefic. Aceasta indică brutalitatea Hamas față de civili foarte bătrâni, nevinovați și care au nevoie de îngrijiri medicale. Lumea trebuie să acționeze pentru a se asigura că primesc ajutor medical și că starea lor este verificată. Avem obligația morală de a face totul, cu toate eforturile, pentru a aduce ostaticii acasă.”

Presiuni internaționale pentru reluarea negocierilor între Israel și Hamas pentru eliberarea ostaticilor

Aceeași preocupare pentru soarta ostaticilor o arată și autoritățile de la Washington. Oficialii administrației Biden speră că reluarea discuțiilor între Israel și Hamas va duce la o noi eliberări de ostatici în schimbul unei încetări temporare a focului și a ajutorului umanitar. Declarația îi aparține purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate: ”Desigur, suntem îngrijorați de trecerea timpului. Fiecare minut care trece este un minut în care nu ar trebui să fie ținuți ostatici. Este un minut în care sunt în pericol, este un minut în care ar putea fi torturați, violați, bătuți sau li se refuză îngrijirea medicală de bază. Trebuie să presupunem că acești oameni sunt ținuți în condiții oribile. De aceea, când spun că lucrăm oră de oră, nu este o hiperbolă. Este adevărat. Și nu trece nicio oră din zi în care echipa noastră să nu încerce să vadă dacă putem aduce cele două părți înapoi la masă pentru a negocia o altă pauză.”

O nouă înțelegere care să ducă la eliberarea de ostatici israelieni și prizonieri palestinieni ar fi în discuții acum, anunță surse din Egipt, stat negociator al recentului armistițiu. Șeful Mossad, serviciul de informații externe al Israelului, anunță că urmează să se întâlnească cu premierul din Qatar pentru negocieri preliminare în această săptămână în Europa, posibil la Varșovia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE