Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de israelieni au ieșit în stradă și au cerut autorităților acțiuni pentru eliberarea imediată a ostaticilor răpiți de organizația militantă Hamas.

Protestele au început după ce armata Israelului a împușcat din greșeală trei ostatici, chiar dacă aceștia purtau un drapel alb. Șeful armatei și-a asumat responsabilitatea pentru incident, dar a menționat că totul s-a produs în timpul luptelor și sub presiune.

Oamenii au cerut autorităților un acord de încetare a focului pentru eliberarea celor aproape 130 de ostatici care mai sunt ținuți de milițiile Hamas. Ei spun că vor continua protestele până când ostaticii vor ajunge acasă.

„În prezent, sunt 129 de bărbați, femei și copii care se află în captivitate de 71 de zile”, spun protestatarii.

„Suntem aici pentru a le reaminti factorilor de decizie, luptele nu vor aduce înapoi ostaticii, ci îi pun în pericol. Îi omoară pe ostatici. Numai săptămâna aceasta am aflat că zece persoane care au intrat vii în Gaza s-au întors în sicriu”, continuă aceștia.

Ce spun autoritățile

Pe de altă parte, premierul israelian deși spune că moartea celor trei ostatici i-a „frânt inima”,  sugerează că luptele nu vor înceta. Obiectivul armatei este distrugerea Hamas și eliberarea ostaticilor, a menționat oficialul.

”Vom învăța lecțiile și le vom aplica, nu vom renunța la efortul militar și politic pentru eliberarea ostaticilor. Cu toată durerea profundă pe care vreau să o exprim clar, presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea celor răpiți, cât și pentru obținerea victoriei asupra inamicului nostru”, declară Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului.

Reprezentanții Hamas au transmis din Liban că eliberarea ostaticilor este posibilă doar după încetarea focului și au recunoscut că, deocamdată, nu sunt purtate discuții pentru un nou armistițiu.

„Dacă acest inamic dorește să-și recupereze prizonierii ținuți în viață de către rezistență, acest lucru se va întâmpla numai după o încetare completă a agresiunii, urmată de negocieri în conformitate cu condițiile stabilite de rezistență (Hamas)”, au declarat reprezentanții Hamas.

Între timp, războiul dintre Israel și Hamas continuă în Fâșia Gaza, iar peste 18700 de civili și-au pierdut viața în timpul luptelor. Datele sunt oferite de Ministerului Sănătății din regiune, care este controlat de Hamas, și nu pot fi verificate independent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE