Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE: Încă un cetățean de origine română ținut ostatic de Hamas a fost ucis în Fâșia Gaza

Un ostatic Hamas cu dublă cetățenie, română și israeliană, a decedat în Fâșia Gaza, anunță Ministerul Român al Afacerilor Externe.

”În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza.

Ministerul afacerilor externe transmite condoleanțe familiei îndoliate”, au anunțat reprezentanții MAE într-un comunicat.

Trei cetățeni români ținuți ostatici de Hamas au murit, iar alte două persoane au reușit să fie eliberate, a declarat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al MAE.

Cine este persoana ucisă de Hamas

Conform BBC, este vorba despre o tânără de 27 de ani, ținută ostatică încă din 7 octombrie. Ea ar fi fost ucisă de membrii grupării. Tânăra fusese răpită de Hamas pe când se afla la festivalul Nova, unde lucra ca voluntar. Era studentă la Arte, iar familia și prietenii ei au desfășurat o campanie pentru eliberarea acesteia.

Potrivit Jerusalem Post, victima este Inbar Haiman, o tânără de 27 de ani care a fost ucisă în timp ce se afla în captivitate în Fâșia Gaza, a anunțat sâmbătă seara Forumul familiilor ostaticilor și dispăruților, după confirmarea FDI.

Inbar Haiman a fost răpită în timpul masacrului comis de gruparea Hamas la festivalul de muzică Re'im. Ea a fugit împreună cu doi prieteni înainte de a fi prinsă de membrii grupării care circulau pe motociclete.

Haiman era din Haifa și este amintită de cei dragi pentru "creativitatea, altruismul și bucuria de a trăi", potrivit unei declarații a familiei sale.

Reacția Ambasadei Israelului în România

”Am aflat cu profundă tristețe vestea care confirmă decesul tinerei Inbar Haiman, ucisă de teroriștii Hamas.

În vârstă de doar 27 de ani, Inbar avea cetățenie română şi era studentă la Arte. Executa lucrări de artă stradală deosebite și numele sub care era cunoscută în Israel şi în lume era "Pink", semnătura ei inconfundabilă.

Inbar a fost răpită de teroriștii Hamas pe 7 octombrie în timp ce se afla la festivalul de muzică Nova.

De atunci, colegii ei de breaslă îi inscripționau numele pentru a cere eliberarea ei, "Free Pink". Suntem alături de părinții, fratele și partenerul ei de viață în acest moment cumplit de dureros. Fie memoria sa binecuvântată!”, este mesajul transmis mbasada Israelului în România, pe Facebook.

Marcel Ciolacu, despre românca ucisă în Fâșia Gaza: ”M-a întristat profund”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că deplânge moartea lui Inbar Haiman, tânăra artistă de 27 de ani care a fost ucisă de grupare Hamas. Șeful Executivului a mai precizat că România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile Israelului de eliberare a tuturor ostaticilor răpiţi.

”Decesul tinerei artiste de 27 de ani Inbar Haiman, Pink, ucisă de teroriştii Hamas, m-a întristat profund. Sunt alături de familia şi prietenii săi şi le transmit întreaga compasiune.

România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile Statului Israel de eliberare a tuturor ostaticilor răpiţi de teroriştii Hamas.

Negocierile pentru soluţionarea conflictelor este soluţia viabilă pentru restabilirea păcii şi securităţii în regiune, mesaj reiterat în dialogul avut săptămâna aceasta cu Moshe Arbel, ministrul de Interne al Israelului, şi cu membri ai familiilor unor cetăţeni israelieni de origine română ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza", a transmis duminică Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe o persoană cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE