Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou tunel HAMAS a fost descoperit în Gaza. Acesta ar fi facilitat pregătirea atacului din 7 octombrie

Armata israeliană a prezentat presei un tunel construit de HAMAS pentru a pregăti atacul asupra Israelului din 7 octombrie. Intrarea în tunel se află în apropiere de punctul de trecere a frontierei Erez, dar și aproape de o bază militară israeliană. 

Potrivit armatei israeliene tunelul are peste 4 kilometri lungime și se conectează cu alte galerii subterane din Gaza. Lățimea sa ajunge la 6 metri, suficient cât să permită trecerea vehiculelor mari.  

Moshe Tetro, șeful coordonării activităților guvernamentale către Fâșia Gaza: Trecerea Erez este chiar în spatele acestui zid, poți vedea că acesta este terminalul Erez, vezi acoperișul terminalului Erez. Al doilea loc prin care au încercat să invadeze baza (n.r. militară) este aici, puteți vedea că au încercat să explodeze zidul, dar nu au reușit.

Tunelul a facilitat tranzitul vehiculelor, militanților și proviziilor în pregătirea atacului din 7 octombrie.

Intrarea în tunel se face printr-o deschidere circulară aflată sub un garaj. De aceea nu a putut fi detectată de dronele israeliene.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF: Acesta este tunelul proiectului Sinwar (liderul Hamas Yehya) care a fost construit în scopul unui atac terorist la trecerea Erez. Trecerea Erez, care simbolizează speranța și acest tunel care simbolizează groaza, teroarea, conflictul.

Imagini din interiorul tunelului au fost publicate și pe contul de Twitter (X) al armatei israeliene.

Galeriile subterane sunt echipate cu sisteme de ventilație și electricitate, iar în interiorul lor s-ar fi găsit armament. Armata israeliană estimează că pentru construirea acestui tunel ar fi fost necesare milioane de dolari.

Berkovits, medicul premierului israelian: Vă dați seama că mai sunt și mai multe tuneluri de acest gen

Herman Berkovits, medicul premierului israelian Beniamin Netanyahu, a vorbit în direct la Euronews despre ultimul tunel descoperit în Gaza, construit în ultimii 20 de ani.

El a mai menționat că, din păcate, turismul a fost puternic afectat de război, care nu se va termina până la sfârșitul anului.   

”S-a găsit astăzi un tunel care are o lărgime de 5 - 6 m, are o adâncime în jur de 40 - 60 de metri și o lungime de 40 de km. Adică se puteau autocamioanele să se plimbe pline de armament. Este unul dintre tunelurile pe care Israelul nici nu a știut că le are. În 20 de ani s-a construit acest tunel și informațiile noastre n-au știut absolut nimic.

Vă dați seama că mai sunt și mai multe tuneluri de acest gen.

Nu avem mulți turiști acum, foarte multe locuri sunt încă închise, însă turismul la noi, știți că este o țară plină de istorie, și România este o țară de unde foarte mulți oameni vin în Israel, eu cunosc foarte mulți prieteni din România și oameni care vin. 

Și cred că turismul se va întoarce încetul cu încetul exact când avioanele se vor întoarce să zboare. Din păcate avioanele noastre nu zboară, nici n-am înțeles de ce nu zboară Taromul.

Din păcate acum vin sărbătorile, era plin de Crăciun și Anul Nou, era foarte frumos. Mie îmi plac mult aceste sărbători, deși sunt evreu și sunt aici, în Israel.

Din păcate anul ăsta totul s-a pierdut, anul viitor o sa fie cu mult mai frumos și mai bine.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE