Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU, o nouă rezoluție pentru încetarea focului, în Gaza. SUA sunt dispuse să susțină suspendarea luptelor, dar votul a fost amânat

Votul ONU privind încetarea focului în Gaza a fost amânat. Statele Unite s-ar arăta dispuse să susțină o suspendare a ostilităților, așa că diplomații și-au luat un răgaz pentru a mai lucra la textul rezoluției. Presiunea crescută pentru suspendarea luptelor dintre Israel și Hamas vine în timp ce liderul Hamas este de așteptat să călătorească în Egipt pentru discuții despre un nou acord.

Au fost bombardamente puternice în sudul Fâșiei Gaza, unde 45 de palestinieni au murit în ultimele 24 de ore. Situația complicată a civililor i-a făcut pe membrii ONU să convină asupra unei noi rezoluții prin care să ceară încetarea focului.

De această dată, principalul aliat al Israelului, Statele Unite, ar putea susține acest apel

Washingtonul a dat de înțeles că ar putea susține o ”suspendare a ostilităților”. Votul pentru rezoluția ONU a fost amânat cu o zi pentru ca membrii ONU să cadă de acord în ceea ce privește textul rezoluției.

Tor Wennesland, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu: Rămân profund îngrijorat de impactul ostilităților asupra situației umanitare din Gaza. Condițiile actuale fac imposibilă desfășurarea unor operațiuni umanitare semnificative.

Organizațiile umanitare insistă în fiecare zi că o pauză în lupte nu mai poate fi amânată. Oamenii din Gaza au nevoie de alimente, apă și medicamente. În același timp, prea puține camioane primesc aprobarea să intre în regiunea devastată de război, a declarat reprezentantul unei organizații umanitare. Potrivit ministerului palestinian al sănătății, instituție controlată de Hamas, peste 19.600 de oameni au murit în Fâșia Gaza, de la începutul războiului.

Israelul susține că e gata oricând pentru un armistițiu și spune că militanții Hamas ar trebui să facă următorul pas. Războiul s-ar putea încheia, însă, definitiv doar după ce gruparea Hamas va fi complet distrusă, insistă premierul Benjamin Netanyahu.

Israelul a început să bombardeze Fâșia Gaza, după ce teroriștii Hamas s-au infiltrat în kibbutzurile din sudul țării, au ucis peste 1.200 de oameni și au luat ostatici alți 240. Aproape 400 dintre victime erau tineri care participau la un festival de muzică. Pe câmpul pe care a fost organizat evenimentul, transformat de teroriștii Hamas într-o tragedie atât de mare, oamenii aduc flori și lumânări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE