Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas. ONU organizează o reuniune specială, pe măsură ce în Fâșia Gaza este „iadul pe pământ”, spune UNRWA

ONU organizează, marți, o reuniune specială, pe măsură ce situația din Fâșia Gaza este descrisă de UNRWA ca fiind „iadul pe pământ”. Totodată, SUA au blocat prin veto rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care îndemna la o „încetare a focului umanitară” în Fâșie.

Reuniunea a fost solicitată de reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi ai grupului arab, a precizat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Adunării într-un mail, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit unor surse diplomatice, Adunarea Generală, ale cărei rezoluţii nu sunt obligatorii, ar putea să se pronunţe asupra unui text. Proiectul de text văzut de AFP duminică reia în mare măsură rezoluţia respinsă vineri de Consiliul de Securitate din cauza vetoului american.

Textul, care exprimă îngrijorarea cu privire la „situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza”, „cere o încetare a focului umanitară imediată”.

Între timp, Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Qassam, aripa militară a grupării palestiniene Hamas, a transmis că ostaticii israeliani, capturați pe 7 octombrie, nu vor fi eliberați prin forță militară.

„Le spunem israelienilor că Netanyahu, Gallant și alții din cabinetul de război nu-și pot aduce înapoi ostaticii fără negocieri. Decesul recent al unui captiv pe care au încercat să-l ia înapoi cu forța demonstrează asta”, a spus el într-un mesaj video preînregistrat, relatează Euronews.

În ceea ce privește bilanțul, Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a anunțat că aproximativ 18.000 de palestinieni au fost uciși și 49.500 au fost răniți de la izbucnirea războiului încoace, număr aflat în creștere de la o zi la alta. Pe de altă parte, oficialii israelieni spun în mod repetat că numărul este semnificativ mai mic, acuzând Hamas că „umflă” aceste estimări.

ONU: Hrana, „folosită ca armă de război” în Fâșia Gaza

Comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, susține că în Fâșia Gaza „ajutorul umanitar a fost condiționat. Asistența umanitară decurge acum conform agendelor politice și militare, despre care Națiunile Unite nu sunt la curent”, a transmis acesta.

Șeful agenției ONU care furnizează ajutor refugiaților palestinieni a avut un articol de opinie în Los Angeles Times. El a adăugat că „hrana, apa și combustibilul sunt utilizate în mod sistematic ca arme de război în Gaza, la fel ca și dezinformarea”.

„Încercarea de a discredita organizațiile umanitare precum [UNRWA] este încă un alt mijloc de a întreține un război și de a compromite răspunsul umanitar, slăbind și mai mult protecția civililor și a infrastructurii civile”, a adăugat Lazzarini.

Netanyahu și-a exprimat „nemulțumirea” față de votul Rusiei la ONU

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat, duminică, „nemulțumirea” după Rusia a votat în favoarea unei încetări a focului între Hamas și Israel în Fâșia Gaza la Consiliul de Securitate al ONU.

„Prim-ministrul şi-a exprimat nemulţumirea față de poziţiile anti-israeliene adoptate de delegaţii ruşi la ONU şi în alte foruri”, indică un comunicat al biroului şefului executivului israelian, difuzat la finalul unei convorbiri telefonice între cei doi lideri, scrie Euronews.

Declarația a mai adăugat că Netanyahu „a criticat ferm cooperarea periculoasă dintre Rusia și Iran”.

Guterres deplânge „paralizia” ONU în Fâșia Gaza

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a deplâns „paralizia” Națiunilor Unite în fața conflictului Israel-Hamas.

„Autoritatea și credibilitatea Consiliului de Securitate au fost serios compromise”, a precizat el, mai ales că americanii, cei mai apropiați aliați ai Israelului, și-au reiterat, vineri, ostilitatea față de încetarea focului. SUA au promis sprijin neclintit pentru obiectivul Israelului de a „zdrobi” Hamas.

Șeful UNRWA: Situația din Gaza, „iadul pe pământ”

Șeful agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a spus că regiunea palestiniană se aseamănă, la acest moment, cu „iadul pe pământ”.

„Este, cu siguranță, cea mai cumplită situație pe care am văzut-o vreodată”, a spus Philippe Lazzarini. „Oamenii vin la ONU să caute protecție, dar nici măcar steagul albastru nu mai este protejat. În orice caz, ce se întâmplă acolo are un caracter catastrofal”, a adăugat acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE