Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Şeful NATO explică de ce războaiele din Ucraina şi Gaza sunt foarte diferite

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că dreptul internaţinoal trebuie să fie aplicat în toate conflictele. Şeful Alianţei Nord-Atlantice a evidenţiat că războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza sunt foarte diferite, după ce a răspuns acuzaţiilor privind standardele duble ale Occidentului.

Liderii arabi au acuzat statele occidentale că nu aplică aceleaşi standarde războiului Israelului din Fâşia Gaza, declanşat ca răspuns la atacul violent de la 7 octombrie al mişcării palestiniene Hamas, aşa cum au aplicat războiului Rusiei în Ucraina, potrivit agenţiei Reuters, citată de Agerpres.

Întrebat cum răspunde acestor acuzaţii, Jens Stoltenberg a afirmat: "Mesajul meu este că dreptul internaţional, dreptul umanitar, trebuie respectat în toate conflictele, iar vieţile civililor trebuie să fie întotdeauna protejate".

De altfel, şeful NATO a declarat că este, de asemenea, "important să recunoaştem că situaţia din Fâşia Gaza şi situaţia din Ucraina sunt diferite în multe feluri".

"Ucraina nu a reprezentat niciodată o ameninţare pentru Rusia, Ucraina nu a atacat niciodată Rusia", a spus Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la sediul NATO.

"Invazia rusă din Ucraina a fost o invazie neprovocată, o invazie pe scară largă, a unei alte ţări. Prin urmare, Ucraina are dreptul la autoapărare împotriva unui atac neprovocat şi la menţinerea integrităţii teritoriale", a mai precizat secretarul general al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE