Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniunea NATO de la Bruxelles: China nu este un adversar, dar politicile sale coercitive au impact asupra securității statelor member NATO

”China nu este un adversar, dar, în același timp, trebuie să fim clari cu privire la impactul politicilor coercitive ale Chinei asupra securității noastre”, a declarant secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la reuniunea șefilor diplomațiilor din statele member ale Alianței.  Totodată, el a răspuns și acuzațiilor de dublu standard care ar fi practicat de către Occident față de războiului din Ucraina și cel din Gaza, în ceea ce privește aplicarea dreptului international. Potrivit Reuters, liderii unor state arabe au acuzat țările occidentale că nu ar fi aplicat aceleași tratament Israelului, care duce un război în Fâșia Gaza cu organizația radicală palestiniană Hamas, pe care l-au aplicat și Rusiei atunci când aceasta a invadat Ucraina.

Stoltenberg a spus că Ucraina nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Rusia, iar ucrainenii nu i-au atacat niciodată pe ruși: „Invazia rusă a Ucrainei a fost o invazie neprovocată, o invazie pe scară largă a armatei unei țări agresoare asupra teritoriului unui alt stat suveran”, a secretarul general al Alianței. El a mai declarant că Ucraina are dreptul la autoapărare împotriva unui atac neprovocat și la menținerea integrității teritoriale. Oficialul NATO a precizat că cele două războaie sunt foarte diferite.  Stoltenberg a lăsat să se înțeleagă că și Israelul are dreptul să își apare proprii cetățenii ca răspuns la atacul mortal din 7 octombrie al grupării islamice radicale Hamas: „Mesajul meu este că dreptul internațional, dreptul umanitar, trebuie respectat în toate conflictele și viețile civililor trebuie întotdeauna protejate”, a mai spus oficialul NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE