Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Celebrele pisici fără stăpân din Puerto Rico vor fi îndepărtate din jurul fortăreței istorice

Sute de pisici vagaboande care cutreieră o zonă turistică istorică de pe malul mării din capitala Puerto Rico, unde sunt considerate atât o încântare, cât și o pacoste, vor fi îndepărtate în cursul anului viitor, potrivit unui plan prezentat marți de Serviciul Parcurilor Naționale din SUA.

Îndepărtarea pisicilor în șase luni

Agenția a declarat că va contracta o organizație de protecție a animalelor pentru a îndepărta cele 200 de pisici care trăiesc în jurul unei fortărețe din situl istoric național San Juan, pe care agenția federală îl administrează în Old San Juan. În cazul în care organizația nu reușește să îndepărteze pisicile în termen de șase luni, serviciul parcurilor a declarat că va angaja o agenție de îndepărtare, potrivit Associated Press.

Iubitorii de pisici au reacționat la acest plan cu consternare, dar agenția a precizat că felinele pot transmite boli oamenilor. "Toți vizitatorii vor beneficia de pe urma îndepărtării unui potențial vector de boală din parc", a declarat planul serviciului parcului.

Calendarul de șase luni pentru îndepărtarea pisicilor este nerealist, a declarat Ana María Salicrup, secretar al consiliului de administrație al grupului non-profit Save a Gato, care în prezent ajută la îngrijirea pisicilor și care speră să fie ales pentru a pune în aplicare planul.

"Oricine a lucrat cu pisici știe că acest lucru este imposibil", a spus Salicrup. "Ne pregătesc pentru eșec".

Pisicile, "una dintre minunile din Old San Juan"

Pisici de toate mărimile, culorile și temperamentele se plimbă pe potecile de pe malul mării care înconjoară o fortăreață din secolul al XVI-lea cunoscută sub numele de "El Morro", care domină o întindere de ape turcoaz adânci în punctul nord-vestic al capitalei San Juan.

Se crede că unele sunt descendenți ai pisicilor din epoca colonială, în timp ce altele au fost aduse în capitală de legendarul primar din San Juan, Felisa Rincón de Gautier, pentru a ucide șobolanii la mijlocul secolului al XX-lea. De atunci, acestea s-au înmulțit cu sutele, spre încântarea unor rezidenți și turiști și dezgustul altora.

Vizitatorii pot fi văzuți zilnic fotografiind pisicile în timp ce rezidenții și voluntarii de la Save a Gato le îngrijesc. Grupul hrănește, sterilizează pisicile și le dă în adopție.

În urmă cu aproximativ doi ani, oficialii federali au declarat că populația de pisici a crescut prea mult și că "întâlnirile dintre vizitatori și pisici și mirosul de urină și fecale sunt ... incompatibile cu peisajul cultural".

Anul trecut, Serviciul Parcurilor Naționale al SUA a organizat o audiere ca parte a unui plan despre care a spus că va îmbunătăți siguranța vizitatorilor și a angajaților și va proteja resursele culturale și naturale. Acesta a oferit două opțiuni: îndepărtarea pisicilor sau menținerea status quo-ului.

Cei prezenți au respins în majoritate covârșitoare prima opțiune, iar un bărbat a descris pisicile ca fiind "una dintre minunile din Old San Juan". Pisicile au chiar propria statuie în zona istorică în care se plimbă.

"Aceste pisici sunt unice în San Juan", a declarat într-un interviu Danna Wakefield, un antreprenor solar care s-a mutat în Puerto Rico în 2020. Ea vizitează pisicile săptămânal. "Mie și multor alți oameni ne place acea plimbare din cauza pisicilor. Altfel, ar fi o plimbare foarte plictisitoare".

Pisicile vor fi plasate într-un adăpost

Planul Serviciului Parcurilor din SUA prezentat marți prevede ca actualele stații de hrănire a pisicilor să fie îndepărtate, cu excepția cazului în care sunt folosite temporar pentru a ajuta la prinderea felinelor. Acesta notează că hrănirea neautorizată a pisicilor este interzisă, că aceasta atrage șobolanii și încurajează persoanele care doresc să își abandoneze pisicile să o facă în acea zonă, știind că vor fi hrănite.

Planul agenției spune că organizația de protecție a animalelor care va fi selectată va avea sarcina de a decide dacă pisicile prinse în capcană vor fi adoptate, plasate într-un centru de plasament, ținute într-un adăpost sau se vor confrunta cu alte opțiuni.

Salicrup a declarat că este dificil să se găsească case pentru atât de multe pisici și că Save a Gato a contactat multe sanctuare din SUA. "Răspunsul este întotdeauna: "Nu puteți aduce 100 de pisici aici"", a spus ea.

Serviciul Parcurilor Naționale a precizat că termenul de șase luni pentru capturarea pisicilor ar putea fi prelungit dacă se constată progrese substanțiale. În caz contrar, agenția va pune capăt planului actual și va angaja o agenție de îndepărtare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE