Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda îşi închide întreaga frontieră cu Rusia pentru a opri solicitanţii de azil

Publicat de: Euronews

Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepţia traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanţi de azil care vin către ţara nord-europeană, a anunţat marţi premierul finlandez Petteri Orpo, transmit AFP şi Reuters.

Orpo a acuzat Moscova că orchestrează o criză cauzată de migranţi.

Închiderea ultimului punct de trecere a frontierei, situat în nordul ţării, se va produce în noaptea de miercuri spre joi şi va fi în vigoare până la 13 decembrie, a precizat ministrul de interne finlandez Mari Rantanen, într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, Finlanda a închis toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepţia celui mai nordic. Acum însă şi acesta va fi închis pentru persoane, fiind permis doar traficul de mărfuri.

Aproximativ 900 de solicitanţi de azil din ţări precum Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie, comparativ cu sub 30 în luna anterioară, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

Finlanda acuză orchestrarea unei crize a migranților

Guvernul de la Helsinki a acuzat Rusia că le permite migranţilor fără documente să traverseze frontiera comună, considerând că Moscova recurge astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an.

Armata finlandeză a anunţat săptămâna trecută că va ajuta poliţia de frontieră să ridice bariere temporare pe anumite porţiuni ale graniţei cu Rusia pentru a stopa migranţii ilegali care încearcă să intre în Finlanda în special prin zone împădurite. Tot săptămâna trecută, Agenţia europeană pentru poliţia de frontieră şi garda de coastă (FRONTEX) a convenit cu Finlanda să desfăşoare zeci de poliţişti de frontieră de-ai săi şi echipament la graniţa cu Rusia.

Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE