Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tensiuni la granița ruso - finlandeză. Aproximativ 300 de migranţi aşteaptă să intre în Finlanda

Aproximativ 300 de persoane sunt adunate în regiunea arctică rusă la un post de trecere a frontierei cu Finlanda în speranţa intrării în ţara nord-europeană, a anunţat miercuri guvernatorul regiunii ruse Murmansk, Andrei Cibis, după ce autorităţile de la Helsinki au închis mai multe puncte de trecere situate mai la sud, acuzând Moscova de orchestrarea unei crize a migranţilor, relatează AFP.

''Cetăţeni străini nu pot trece frontiera din cauza părţii finlandeze. Această ţară din NATO a creat artificial un ambuteiaj'', a denunţat Cibis. El a precizat că persoanele respective se află la punctul de trecere Salla, în partea de nord a frontierei dintre Finlanda şi Federaţia Rusă.

Potrivit oficialului rus, este vorba deja despre o ''criză umanitară'' şi autorităţile ruse le furnizează ''un sprijin complet'' migranţilor.

Finlanda, care a aderat la NATO în luna aprilie ca reacţie la invazia militară rusă în Ucraina, a acuzat Rusia că le permite unor migranţi fără documente să traverseze frontiera comună.

Ţara nord-europeană, ce are o frontieră terestră de 1.340 km cu Rusia, afirmă că de la finalul lunii august a constatat un aflux de migranţi fără vize originari din Orientul Mijlociu şi Africa, cei mai numeroşi provenind din Irak, Somalia şi Yemen.

Finlanda a închis mai multe puncte de trecere a frontierei

Finlanda a închis sâmbătă, până la 18 februarie anul viitor, patru puncte de trecere a frontierei din sud-estul ţării cu Rusia, alte patru din nord rămânând deschise.

Comisia Europeană a susţinut decizia Finlandei, denunţând o ''instrumentalizare ruşinoasă'' a migranţilor de către Moscova, acuzaţii respinse de Kremlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE