Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finlanda construiește un gard de 200 de kilometri la granița cu Rusia, după aderarea la NATO

Finlandezii sunt de acord cu gardul care va fi ridicat între țara lor și Rusia. Reacțiile vin după ce armata a prezentat primul șantier unde a început ridicarea gardului din cauza îngrijorărilor legate de securitatea din Europa. Finlanda are cea mai lungă graniță cu Rusia, de peste 1.300 de kilometri. Când va fi gata, gardul va avea o lungime de 200 de kilometri.

Locuitorii din orașul Imatra, situat în apropiere de granița cu Rusia, consideră că armata finlandeză și NATO vor fi capabile să descurajeze orice agresiune venită din partea rușilor.

Erkki Jouhki, urbanist: ”NATO este o forță importantă, dar noi avem o armată foarte puternică și este foarte bine înarmată. Am comandat 67 de noi avioane de luptă de la Lockheed. Ele urmează să sosească. Avem o armată foarte modernă aici, din cauza Rusiei.”

Sentimentul este împărtășit și de alți locuitori, care trăiesc în oraș de mai bine de un deceniu.

Helina Aspelo, pensionară: ”Mă bazez pe armata finlandeză, ca să spun așa, că ne putem apăra țara. Nu mi-e teamă.”

La câțiva kilometri distanță de oraș, Finlanda continuă să construiască gardul, de-a lungul graniței cu Rusia. Prima porțiune de trei kilometri va fi ridicată până în vara anului 2023 la un punct de trecere din Imatra. Ulterior, acesta se va extinde până la 200 de kilometri. Frontiera Finlandei cu Rusia, de 1.340 de kilometri, este cea mai lungă dintre toate țările membre ale Uniunii Europene.

Antero Lattu, vicepreședinte al Consiliului municipal din Imatra: ”Aici, în Imatra, nu ne-am temut atât de mult de ruși, deoarece granița a existat întotdeauna și nu a fost niciodată deschisă ca între țările europene. Rusia este cu totul altă țară. Și dacă până acum nu ne-a fost frică de ruși, acum cu atât mai puțin ne temem de ei. Dar suntem fericiți că există acest gard.”

Gardul ar trebui să fie gata până în 2026

Proiectul este estimat să coste 380 de milioane de euro și ar trebui să fie gata până în 2026. Scopul principal al gardului este de a ajuta polițiștii de frontieră să monitorizeze și să prevină o eventuală migrație ilegală pe scară largă, privită ca o amenințare hibridă din partea Moscovei.

Jari Tolppanen, general de brigadă, Comandamentului Gărzii de Frontieră

În această nouă situație, trebuie să avem un control al frontierelor mult mai credibil și mult mai independent. Trebuie să ne consolidăm resursele. Iar gardul este necesar pentru a gestiona, de exemplu, imigrația ilegală pe scară largă.

Gardul, propus inițial de Garda de Frontieră finlandeză, urmează să fie construit în etape, de la cinci până la 52 de kilometri. Acesta ar urma să fie ridicat în principal în sud-estul Finlandei, unde are loc cea mai mare parte a traficului de frontieră către și dinspre Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE