Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este UNRWA, agenția ONU din Gaza care se străduiește să-i ajute pe palestinieni

În Gaza, atacurile israeliene au forțat peste un milion de locuitori să își părăsească locuințele. O agenție cheie a ONU care lucrează în Fâșia Gaza se luptă pentru a spriji și proteja civilii.

Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni, cunoscută sub numele de UNRWA, a avertizat că nu mai este în măsură să ofere asistență umanitară în Gaza. "Suntem în pragul colapsului", a declarat duminică șeful UNRWA, Philippe Lazzarini.

Iată ce ar trebui să știți despre agenția ONU, vitală pentru palestinienii din Gaza.

Ce este UNRWA

Denumită oficial Agenția Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat, UNRWA a fost înființată în 1949 printr-o rezoluție a ONU pentru a acorda ajutor direct refugiaților palestinieni în urma războiului arabo-israelian din 1948.

Agenția este unică "în ceea ce privește angajamentul său de lungă durată față de un grup de refugiați", se menționează pe site-ul său. Aceasta oferă educație, asistență medicală, servicii sociale și alte ajutoare umanitare refugiaților palestinieni. De asemenea, aceasta administrează școli pentru mai mult de jumătate de milion de elevi.

Cea mai mare parte a finanțării pentru UNRWA provine din "contribuții voluntare" din partea statelor membre ale ONU, iar o mică parte din finanțare provine din bugetul obișnuit al ONU. Mandatul său a fost reînnoit în mod repetat "în absența unei soluții la problema refugiaților palestinieni", se arată în raport. ONU a reînnoit mandatul în decembrie, până în iunie 2026.

Unde sunt școlile UNRWA

UNRWA administrează 706 școli în Gaza, Cisiordania, Iordania, Liban și Siria. Aproximativ 543.000 de copii refugiați palestinieni au fost înscriși în școlile UNRWA pentru anul 2021-22.

Școlile ONU oferă refugiaților palestinieni o educație de bază gratuită, care urmează programele și manualele autorităților gazdă, completate cu materiale UNRWA - materiale privind drepturile omului, precizează agenția pe site-ul său.

Școlile oferă, de asemenea, asistență psihologică elevilor din Gaza care sunt "direct expuși la atrocitățile vieții" din zonă, precizează agenția.

De la izbucnirea conflictului, cel puțin 400.000 de persoane strămutate în Gaza se adăpostesc acum în școli și clădiri ale UNRWA, a declarat Lazzarini.

Ce spune UNRWA despre război

Modul în care Israelul acționează în Gaza nu este "nimic altceva decât o pedeapsă colectivă", a spus Lazzarini, criticând bombardarea infrastructurii civile din zonele dens populate și lipsa accesului la resurse esențiale precum combustibil, alimente, electricitate și apă în Gaza.

Agenția a afirmat totodată că adăposturile sale din Gaza "nu mai sunt sigure". UNRWA a declarat că mulți locuitori din Gaza "nu vor putea părăsi zona", în special femeile, copiii, bătrânii și persoanele cu handicap. "Ei nu au de ales și trebuie să fie protejați în orice moment", a adăugat Lazzarini, potrivit The Washington Post.

„Războaiele au reguli”, a precizat agenția. „Civilii, spitalele, școlile, clinicile și sediile Națiunilor Unite nu pot fi o țintă”.

Lazzarini a declarat că agenția a pierdut 14 membri ai personalului, printre care profesori, ingineri, paznici, psihologi, un inginer și un ginecolog. Peste 13.000 de membri ai personalului au fost strămutați, iar echipa s-a mutat la Rafah, în sudul Gaza, după directiva de evacuare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE