Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Implicațiile etnico-religioase ale conflictului Israel-Hamas. Preot: ”Are o componentă islamică în sensul modern”

Războiul dintre Israel și gruparea Hamas include o ”componentă islamică în sens modern”, a declarat, la Euronews România, secretarul Centrului de studii și dialog interreligios și intercultural de la Universitatea din București. Preotul Valentin Ilie a mai explicat că actualul conflict nu a avut ”sub nicio formă o componentă de religioasă, deși ele au fost invocate ca atare”. De cealaltă parte, cercetătorul Raul Pintilie, specialist în regiunea Orientului MIjlociu, a evidnețiat că este vorba despre o ”luptă pentru autodeterminare” și pentru niște drepturi moderne în cazul palestinienilor din Fâșia Gaza.

În direct la Euronews România, preotul Valentin Ilie a explicat cât de mult contează religia în actualul context al războiului Israel-Hamas.

Conflictul de față are o componentă islamică în sensul modern. Hamas înseamnă mișcarea de eliberare islamică.

Islamismul este un curent care s-a afirmat odată cu Revoluția Islamică din 1979. Este o revoluție care nu a fost o revoluție fundamentalistă prin întoarcerea la fundamentele Islamului, dar a fost o revoluție modernă.

Hamas și islamismul reprezintă o mișcare modernă, nu este o mișcare de reîntoarcere la tradiția religioasă prin excelență. Islamismul în acest sens este o mișcare a deceniilor ultimului mileniu și se afirmă ca atare. Prin urmare, islamiștii îi vom vedea folosind elemente moderne și având o gândire cu totul modernă. Nu se pot compara cu Daesh sau cu Isis.

În același timp, componenta religioasă este reinterpretată. De fond, ea există. Copiii sunt educați în această atitudine. Nu trebuie să ne gândim că este primordială. Este o componentă de fond.

Acum, conflictul nu a avut sub nicio formă o componentă de religioasă deși ele au fost invocate ca atare”, a afirmat secretarul Centrului de studii și dialog interreligios și intercultural de la Universitatea din București.

Valentin Ilie a subliniat că în Orientul Mijlociu s-a apelat la această componentă religioasă în momentul în care a existat o ”amenințare identitară”.

”De fiecare dată, dacă ne uităm și în Israel și în Palestina, sunt aceste referințe prin faptul că există o amenințare identitară. Atunci când poporul Israel este amenințat identitar, se retrage în referințele religioase, la nivelul omului obișnuit, pentru că sunt până la urmă poporul lui Dumnezeu.

La rândul lor, palestinienii care au suferit acest asediu și când văd că bisericile și moscheile lor sunt dărâmate, automat recurg la aceste referințe religioase, chiar dacă conflictul nu este ca atare.

Inclusiv la noi, dacă ne uităm la noi, creștinii ortodocși și Patriarhia Ierusalimului care și-a exprimat regretul pentru acest conflict, invocând necesitatea unei păci.

Automat, referințele religioase, chiar dacă nu ele au fost cauza pentru că nu este un război religios, sunt invocate, dar ele apar ca elemente de fond”, a mai afirmat preotul.

Referințe despre conflict, în Sfânta Scriptură

”În Sfânta Scriptură se vorbește despre acest conflict între filisteni și poporul lui Israel care este unul foarte vechi. Este un conflict care acum reinterpretat în cheie modernă pentru noi nu mai are legătură cu ce se întâmpla odinioară.

Israelul este un stat modern. Referințele continuă. Oamenii și religia au acolo un loc foarte important. Ierusalim este orașul păcii. Acolo sunt referințele iudaice, creștine....

Acolo numai Domul Stâncii care este considerat, pe de o parte, altarul de jertfă pe care Avraam a vrut să-l aducă jertfă pe Isaac.

Pe de altă parte, este un spațiu al Templului de odinioară și din punct de vedere al tradiției islamice este piatra care s-a ridicat atunci când profetul Islamului a făcut călătoria la Cer”, a mai precizat Valentin Ilie, la Euronews România.

Specialist în Orientul Mijlociu, despre războiul Israel-Hamas: ”E vorba despre lupta pentru autodeterminare”

Chiar dacă a recunoscut că în fond există o componentă religioasă, cercetătorul Raul Pintilie a evidențiat că, din punctul său de vedere, este o ”luptă pentru autodeterminare” și obținerea de drepturi în cazul palestinienilor din Fâșia Gaza.

”Există o componentă religioasă a acestui conflict. De-a lungul timpului, este exagerată sau supraestimată de diferite voci.

Conflictul datează de milenii și fiecare propria variantă asupra dreptății și dreptului cu privire la acel spațiu.În momentul de față nu cred că componenta religioasă joacă un rol major neapărat în luptă nici de o parte, nici de cealaltă.

E vorba despre lupta pentru autodeterminare și pentru niște drepturi moderne ale unor popoare”, a concluzionat Raul Pintilie, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE