Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Șefa Agenției ONU pentru refugiați despre războiul Israel - Hamas: ”Mulți copii au fost traumatizați și se întreabă de ce li se întâmplă asta”

Agenția Națiunilor Unite pentru Ajutarea Refugiaților Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA), filiala pentru Europa, cere de urgență ajutor pentru că în Gaza civilii se confruntă cu o catastrofă umanitară. Într-un interviu pentru Euronews România, șefa Agenției Marta Lorenzo vorbește despre peste 4 mii de morți, sute de mii de refugiați și foarte mulți copii în situații extreme.

Vitalie Cojocari, jurnalist Euronews România: ”În primul rând, aș dori să înțeleg câte persoane au nevoie de asistență chiar acum în Gaza și care este procentul lor din populație?”

Marta Lorenzo, șefa UNRWA pentru Europa: ”Situația este dezastroasă acum în Gaza, aș spune că toată lumea are nevoie de asistență. Peste 2 milioane de persoane au nevoie de asistență. Am fost martorii unei strămutări masive a oamenilor în ultimele două săptămâni, 600.000 dintre ei se adăpostesc acum în școli UNRWA, care este Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni. Am observat un aflux masiv de oameni către unitățile noastre, care încercă să găsească protecție și să găsească hrană și apă, care sunt nevoi de bază.”

Vitalie Cojocari: ”Câți dintre acești 2 milioane, 2 milioane și jumătate sau 3 milioane de oameni sunt acum plecați din casele lor?”

Marta Lorenzo: ”Este foarte greu de știut cifra exactă pentru că aceasta continuă să se schimbe. De fapt, am observat în ultimele 24 de ore o ușoară creștere, cu 3,5% mai mulți oameni vin în adăposturile noastre. Dar estimăm că mai mult de 1 milion de oameni au fost strămutați.”

Produsele de bază lipsesc din Fășia Gaza

Marta Lorenzo a explicat că există o criză a produselor de bază, de la medicamente, alimente și apă, până la combustibil.

Vitalie Cojocari: ”Ce știi despre ajutoare? Înțelegem că există câteva camioane pe drum, la vamă. Știți câte camioane sunt acum în vamă și așteptă să intre în Fâșia Gaza?”

Marta Lorenzo: ”Știm că în weekend au intrat 34 de camioane în Fâșia Gaza. Este evident insuficient. Știm că există camioane care așteaptă. Am cerut ca ajutorul umanitar să intre urgent în Fâșia Gaza. Vorbim despre alimente, medicamente, apă, dar cel mai important, combustibil. De ce vorbesc despre combustibil? Pentru că fără combustibil, nu este electricitate. Fără electricitate, bateriile nu funcționează. Spitalele și propriile noastre instalații nu au cum să funcționeze. Nu putem pompa apă din puțuri sau nu putem obține apă potabilă de la stațiile de desalinizare. Deci, combustibilul este esențial. Medicamentele și rezervele de alimente se epuizează. Vedem zilnic la adăpostul nostru că pacienții cronici trebuie să-și ia medicamentele, dar ne lipsesc produse de bază, cum ar fi paracetamolul, insulina, antibiotice.”

Vitalie Cojocari: ”Ați menționat combustibilul. Există o informație care a venit de la IDF. Ei spun că există suficient combustibil în Fâșia Gaza, dar acesta este deținut de Hamas. Ce știți despre aceasta?”

Marta Lorenzo: ”Nu știu care este situația în întreaga Fâșie Gaza, dar spune ce știm noi de la propria noastră agenție și știm că mai avem combustibil pentru următoarele 48 de ore, iar după aceea nu știm cum vor mai funcționa clinicile și instalațiile noastre. Nici nu știm dacă vom putea avea suficient combustibil pentru camioanele noastre ca să livrăm ajutoare sau ca să ridicăm ajutoare. Așa că suntem extrem de îngrijorați, în special de situația apei. Fără combustibil înseamnă că nu avem apă, iar fără apă înseamnă că vom vedea oameni care iau boli transmise prin apă pentru că beau apă murdară. Deci, imaginați-vă ce înseamnă, de exemplu, pentru persoanele în vârstă, pentru femeile însărcinate, pentru femeile care alăptează, pentru copii, atunci când vor trebui să bea apă murdară, contaminată.”

Vitalie Cojocari: ”Ați vorbit despre ajutorul care se află acum la graniță. Ați putea să-ne explicați cine blochează accesul ajutorului în Fâșia Gaza?”

Marta Lorenzo: ”Din ce am înțeles, comunitatea internațională, în coordonare cu diferite guverne, și organizațiile umanitare au acceptat, la cel mai înalt nivel de eforturi diplomatice, să lase ajutorul să intre, dar acesta trebuie să fie examinat și monitorizat pentru a se garanta că ceea ce ajunge în Gaza este ajutor umanitar. Poate că acela este motivul întârzierilor. Ceea ce știm este că în trecut, intrau zilnic 500 de camioane în Fâșia Gaza, iar 45 dintre acesta erau camioane cu combustibil, iar acum primim foarte, foarte puține. Este ca o picătură în ocean, dacă te gândești la nevoile a 2 milioane sau peste 2 milioane de oameni. De asemenea, să ne amintim că Gaza se află sub blocadă, deci ajutoarele care intrau în Gaza înainte de criză erau evident insuficient.”

Vitalie Cojocari: ”Întrebarea mea se referă mai ales despre cine blochează acest ajutor. Este vorba despre Israel sau Egipt? Pentru că înțeleg că încercați să treceți granița Rafah ca să intrați în Fâșia Gaza.”

Marta Lorenzo: ”Nu am aceste informații, dar ajutorul este coordonat cu Egipt și Irak.”

Mai mulți membri ai agenției au murit

Vitalie Cojocari: ”Care sunt cifrele actualizate despre câți oameni au murit din 7 octombrie? Și câți oameni sunt răniți de atunci?”

Marta Lorenzo: ”Cifrele continuă să se schimbe. Situația este foarte fluidă. Știm că peste 4.000 de oameni au murit, mulți sunt copii, inclusiv membri ai personalului nostru. Din păcate, am înregistrat și 35 de morți în rândul membrilor personalului nostru, oameni obișnuiți, profesori, medici, personal auxiliar, psihologi, care au fost uciși fie în casele lor, fie când își făceau munca.”

Vitalie Cojocari: ”Aveți informații despre cum au fost uciși? Adică, din cauza bombardamentelor, pentru că au fost răpiți?”

Marta Lorenzo: ”În circumstanțe normale, am investiga modul în care au murit oamenii, dar din cauza siguranței și a securității din zonă... Este foarte periculos să ne deplasăm în Fâșia Gaza. Din ce ne-au spus colegii noștri, mulți au murit din cauza loviturilor asupra caselor lor, unii oameni au fost salvați de sub dărâmături, deci este foarte greu să știm care a fost cauza pentru fiecare în parte. Dar ce știm acum, cel puțin în ceea ce privește lucrătorii umanitari care lucrează pentru Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni, este că am pierdut 35 dintre colegii noștri.”

Situația din Fâșia Gaza

Vitalie Cojocari: ”Îmi pare rău că aud așa ceva. Condoleanțe. Sunt răpiți oameni în Fâșia Gaza chiar acum? Știți ceva despre acest subiect? Sau sunt doar bombardamente?”

Marta Lorenzo: ”Nu am auzit de așa ceva, nu pot oferi mai multe informații, pentru că nu le am.”

Vitalie Cojocari: ”Care sunt condițiile de viață din Fâșia Gaza? Ce trebuie să facă oamenii ca să supraviețuiască?”

Marta Lorenzo: ”Este foarte greu. Ce am observat noi este că nevoile de bază ale ființei umane, cum ar fi apa, nu sunt satisfăcute. Când trebuie să trăiești cu trei litri de apă pe zi, pentru toate nevoile, să gătești, să bei și să te speli, nu este suficient. Este mult sub standardele internaționale privind necesarul de apă. Vedem multe femei însărcinate în adăposturile noastre care se tem foarte tare, pentru că urmează să nască. Cum poate cineva să nască în această situație? Vedem copii care au fost traumatizați. Să nu uităm că înainte ca această criză să înceapă, mulți dintre acești copii erau deja traumatizați, nu este prima criză prin care trec.

Poate că este o criză fără precedent, dacă o comparăm cu războaiele anterioare. Deci mulți copiii au fost traumatizați și se întreabă: <De ce ni se întâmplă asta?> Avem colegi care ne spun că unii copii refuză să mai vorbească. Li s-a cerut să identifice trupurile neînsuflețite ale părinților lor. Este îngrozitor. Deci vedem multe traume, anxietate, atacuri de panică, oameni suferind și oameni care nu pot să-și mai continue viața. Ce facem noi este să le furnizăm sprijin psihosocial în măsura posibilului. Bineînțeles că nu îl putem oferi prin servicii de telemedicină, cum făceam înainte, pentru că nu este energie electrică. Dar furnizăm și grâu brutăriilor, să poată distribui cel puțin o dată pe zi pâine oamenilor strămutați.”

Vitalie Cojocari: ”Care sunt cele mai mari riscuri pentru oamenii care sunt acum în Fâșia Gaza?”

Marta Lorenzo: ”În primul rând, supraviețuitorii au nevoie de produse de bază, mâncare și apă, dar, desigur, și siguranță. Acesta este motivul pentru care cerem încetarea focului și deschiderea unui coridor umanitar ca noi să putem distribui ajutoare în condiții de siguranță. Și cerem ca ajutorul umanitar să fie extins.”

Necesitatea coridoarelor umanitare

Vitalie Cojocari: ”Acest coridor va fi pentru camioanele cu ajutoare sau pentru ca refugiații să meargă în altă parte.”

Marta Lorenzo: ”Nu, în situații de criză avem coridoare umanitare, astfel încât să putem continua activitatea umanitară în condiții de siguranță și securitate, astfel încât lucrătorii umanitari să se poată deplasa și să ne putem redeschide, de exemplu, centrele de distribuție. Să ne amintim că înainte de începerea crizei, UNRWA făcea deja livrări prin intermediul a 14 centre de distribuție, ajutoare alimentare pentru 1,2 milioane de oameni, adică peste jumătate din populația din Gaza. Deci, ca să putem să ne reluăm activitatea, avem nevoie de siguranță și securitate și să avem la dispoziție coridoare umanitare.”

Vitalie Cojocari: ”Ați spus despre încetarea focului. Cine ar trebui să înceteze focul în Fâșia Gaza?”

Marta Lorenzo: ”Toate părțile ar trebui să ajungă la un acord de încetare a focului, astfel încât violențele să înceteze.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE