Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Alegem cine trăiește și cine moare”. Un medic din Gaza descrie experiența chinuitoare din spital

Un medic de la Urgențe din Gaza a descris pentru un jurnalist Euronews situația de acolo, ca urmare a conflictului Israel-Hamas, și cât de greu este pentru tot personalul medical să mai ajute victimele în momentul de față.

„Trebuie să alegem între cine trăiește și cine moare”, i-a mărturisit doctorul lui Nebal Hajjo, jurnalist Euronews.

De la debutul războiului, bilanțul la acest moment este: peste 5.000 de morți și aproape 16.000 de răniți în Fâșia Gaza și mai mult de 1400 de morți și aproape 5.000 de răniți, de partea israeliană. Peste 200 de ostatici – israelieni și cetățeni străini – luați de gruparea Hamas, potrivit AP.

Personalul medical palestinian este epuizat și încearcă din răsputeri să facă față, mai ales că cel puțin șapte dintre cele aproape 30 de spitale din Fâșia Gaza s-au închis, iar numărul celor suferinzi nu stagnează.

În centrele medicale rămase deschise nimic nu mai este la fel, însă. Sunt deseori întreruperi de curent și toate cele necesare din spital, echipamentele medicale, se epuizează văzând cu ochii, asta pe lângă bombardamentele care sunt deja la ordinea zilei.

Medic: „Majoritatea victimelor sunt aproape de moarte”

Un medic de la Camera de Primiri Urgențe i-a povestit corespondentului Euronews despre ce a trăit în ultimele zile.

Dr. Nour El-Din Al-Khatib, Complexul Medical Nasser, Khan Younis: „În fiecare zi primim cazuri mai grave decât în ziua precedentă. Din păcate, majoritatea sunt copii și femei. Munca mea aici este la terapie intensivă și asistarea persoanelor aflate în stare critică. Majoritatea victimelor sunt aproape de moarte. Din păcate, corpurile lor sunt de schije și, din păcate, nu le putem trata”.

„Astăzi am ajuns în punctul în care alegem cine trăiește și cine moare în funcție de situație sau cine poate beneficia de îngrijiri medicale”, a adăugat medicul.

Când medicii își tratează propriile rude

Unele operații, făcute la lumina lumânării

Personalul medical trăiește într-o frică constantă pentru cei dragi, care ar putea fi în orice moment printre victimele aduse de ambulanțe.

Dr. Nour El-Din Al-Khatib, Complexul Medical Nasser, Khan Younis: „Dacă are loc un bombardament, ca urmare a imposibilității de a comunica, tensiunea și frica vor exista cu siguranță, deoarece orice medic se poate aștepta ca unul dintre membrii familiei sale să fie printre răniții care sosesc, iar acest lucru s-a întâmplat de multe ori. Mulți medici și-au descoperit familiile printre martiri şi răniţi. Este un sentiment foarte, foarte greu. Spitalele din Gaza au trebuit să se ocupe de consecințele atacurilor aeriene de multe ori în trecut. Dar nu au fost niciodată atât de intense”.

Fâșia Gaza se confruntă cu o criză umanitară gravă, iar lipsa de combustibil afectează, evident, funcționarea spitalelor și a serviciilor de ambulanță. Uneori operațiile sunt făcute la lumina lumânărilor și lipsesc anestezicele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE