Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

500 de oameni, uciși într-o explozie la un spital din Gaza. Autoritățile palestiniene acuză Israelul. Cum răspunde armata israeliană

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, a declarat că cel puțin 500 de persoane au fost ucise într-o explozie la un spital din orașul Gaza, pe care a pus-o pe seama unui atac aerian israelian. Ulterior, armata israeliană a negat responsabilitatea, afirmând că vina aparține grupului militant Jihadul Islamic, potrivit Euronews.com.

Autoritățile Hamas au declarat că majoritatea persoanelor ucise erau pacienți din spitale și familii strămutate.

"O nouă crimă de război comisă de ocupația [israeliană] prin bombardarea spitalului Al-Ahli din centrul orașului Gaza. Spitalul găzduia sute de pacienți, răniți și persoane strămutate cu forța din casele lor din cauza loviturilor", a declarat Salama Marouf, un purtător de cuvânt al Hamas.

Furie și condamnare după explozie

Țări precum Siria și Arabia Saudită au acuzat Israelul pentru explozie, iar Ministerul de Externe al Libiei a acuzat Israelul de "crime de război și genocid" în Fâșia Gaza. Irakul a declarat trei zile de doliu, iar în țară și în Liban au avut loc proteste.

Președintele Egiptului, Abdul-Fattah el-Sissi, a condamnat ceea ce a numit "bombardarea deliberată" de către Israel a spitalului Ahli Arab și "o încălcare clară a dreptului internațional... și a umanității".

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-o postare pe X, fostul Twitter, că țara sa condamnă "atacul asupra spitalului Al-Ahli Arab" și că nu există nicio justificare pentru a viza un spital sau civili.

Richard Peeperkorn, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății pentru Cisiordania și Gaza, și-a exprimat "cea mai profundă durere față de oroarea care s-a petrecut", numind-o "fără precedent chiar și într-o regiune care a cunoscut atacuri consistente asupra asistenței medicale".

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat într-o declarație că a fost "șocat și îngrozit de rapoartele conform cărora Spitalul Al Ahli Arab din Gaza a fost distrus".

Emiratele Arabe Unite și Rusia au solicitat miercuri o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Cum răspunde armata israeliană?

Armata israeliană a difuzat o înregistrare video care spune că arată că racheta care a lovit spitalul nu a fost a lor, relatează The Guardian.

Videoclipul pare să arate cratere. Aceștia au afirmat că diametrul acestor cratere nu se potrivește cu propriile lor rachete. Armata israeliană a declarat că nu a fost cazul atacului asupra spitalului.

De asemenea, a existat o mulțime de dezinformări pe rețelele de socializare în urma atacului de la spital. O mare parte a presei locale din Israel folosește imagini de la atacul Hamas și vorbește cu victimele acelui atac, fără a arăta prea mult din ceea ce se întâmplă în Gaza.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a criticat relatările din mass-media cu privire la explozia de la spitalul Al Ahli Arab, spunând că mass-media au răspândit minciunile Hamas și că unele dintre aceste relatări și titluri nu au fost încă corectate.

Acesta a declarat: "Înțeleg dorința de a transmite știri, dar sper că veți fi cu toții de acord că acuratețea și informațiile credibile sunt pe primul loc. IDF (n.r. armata israeliană) acționează în conformitate cu dreptul internațional. În concluzie, acest incident arată modul în care acuzațiile, în acest caz afirmațiile false și nefondate făcute de teroriști împotriva Israelului, se pot răspândi și aprinde tensiunea în regiune."

În ceea ce privește modul în care o rachetă lansată din Gaza ar putea provoca atât de multe pagube, el a spus: "Existența încărcăturii de propulsie a produs o explozie mai mare decât focosul în sine. Iar acest lucru a provocat pagubele, exploziile pe care le vedem aici, cu mașinile în flăcări."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE