Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamas ar pregăti o contraofensivă. Jurnalist român stabilit în Israel: Nu uitați că au în spate Iranul și pe Putin

Nando Mario Varga, un jurnalist român stabilit în Israel, a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că gruparea Hamas ar pune la cale o contraofensivă, profitând de contextul în care Guvernul israelian a cerut evacuarea a 1,1 milioane de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza. În condițiile în care Armata israeliană ar urma să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, Egiptul și mai multe state arabe plănuiesc să organizeze un summit regional în zilele următoare pentru a fi găsită o soluție pentru criza din Fâșia Gaza.

În direct la Euronews România, jurnalistul Nando Mario Varga a recunoscut că timpul pus la dispoziție celor 1,1 milioane de palestinieni să evacueze nordul Fâșiei Gaza este ”foarte scurt”, însă a evidențiat că militanții Hamas le-au interzis civililor să-și părăsească locuințele.

”Nu este vorba numai de 24 de ore. Într-adevăr, timpul este foarte scurt. Israelul nu a înțeles acest lucru (...) Hamas a interzis - nu i-a sfătuit - tuturor locuitorilor din Gaza să părăsească locurile.

Hamas-ul folosește drept scuturi umane populația civilă. O altă dovadă pentru acest lucru este faptul că Israelul a reușit să doboare peste 20 de poziții de lansare de drone care fuseseră instalate pe acoperișurile locuințelor civile din Gaza”, a precizat Nando Mario Varga, în direct la Euronews România.

De asemenea, jurnalistul a precizat că Egiptul și mai multe state arabe ar pregăti organizarea unui summit regional, având ca principal subiect războiul Israel-Hamas.

”Până va intra Israelul în Gaza, Egiptul preconizează și deja este în contact cu mai multe țări arabe ca să organizeze un summit regional în zilele următoare cu privire la Fâșia Gaza.

Sunt în curs de desfășurare discuții cu elemente influente din arena palestiniană pentru a se ajunge la soluții urgente și rapide, pentru a face față catastrofei umanitare cu care se confruntă Fâșia Gaza, a declarat o sursă egipteană de rang înalt”, a mai spus jurnalistul.

Jurnalist român stabilit în Israel: ”Hamas mizează pe spiritul umanitar al Israelului”

”Hamas să elibereze o parte dintre ostatici, sub obligația Israelului de a da drumul la electricitate și la apă în Fâșia Gaza. Urmează partea a doua de dezbateri cu privire la ceilalți ostatici care să fie eliberați în schimbul altor obligații la care să se supună Israelul.

Israelul ar putea fi convins să amâne sau să anuleze intrarea în Fâșia Gaza deoarece, spre deosebire de Hamas, Israelul are grijă de oamenii săi, ci și de civilii palestinieni, dovadă anunțul făcut să evacueze Gaza.

Ăsta este spiritul israelian. Nu ucidem, decât dacă suntem obligați să luptăm. Hamas mizează pe spiritul umanitar al Israelului”, a mai spus Nando Mario Varga.

Hamas ar plănui o contraofensivă cu sprijinul Iranului și Rusiei

De asemenea, jurnalistul român a atras atenția că organizația teroristă Hamas ar putea profita de ultimatumul dat de Israel populației civile pentru a evacua Gaza, pentru a desfășura o contraofensivă.

Nu uitați să au în spate Iranul, îl au în spate și pe Putin care a reacționat în sfârșit după atâtea zile, spunând că este nevoie de calm, de discuții, să se poată rezolva în mod normal situația pentru a nu se ajunge la un dezastru umanitar, care a fost contrazis de unul dintre reprezentanții israelieni, șeful departamentelor teritoriilor palestiniene care s-a întâlnit cu ambasadorii din Israel și cărora le-a prezentat situația”, a mai precizat Varga.

Vizitele liderilor occidentali, mesaj de susținere pentru Israel

Totodată, jurnalistul a spus că secretarul american de Stat, Antony Blinken, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au efectuat vizite în Israel pentru a transmite că se opun ”terorii palestiniene”.

”Acel miting pro Israel care a avut loc în fața Parlamentului European, la care au participat cele două doamne (Ursula von der Leyen și Robert Metsola). Cu toții au cântat imnul israelian și s-au opus definitiv terorii palestiniene, terorii în general, spre deosebire de secretarul general al ONU care după ce duminică, la o zi după atacul mișelesc la adresa Israelului, s-a opus și el terorii și atacurilor palestiniene.

El s-a arătat profund impresionat de drama populației palestiniene, cerând ca toți palestinienii să fie tratați în mod uman. El vorbea despre teroriștii palestinieni, ceea ce mi se pare destul de ciudat”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE