Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un medic palestinian stabilit în România acuză Israelul de teroare. ”Este o violență alimentată cu sângele copiilor palestinieni nevinovați”

Ahmed Nigim, un medic palestinian stabilit în Cluj-Napoca, a declarat pentru Euronews România că Fâșia Gaza este ”sub un adevărat asediu” declanșat de militarii israelieni, iar mii de civili sunt în pericol deoarece a fost întreruptă alimentarea cu apă, electricitate și hrană. Mai mult, doctorul a spus că întreaga sa familie se ascunde de bombardamente și a cerut de urgență să fie creat un coridor umanitar în așa fel încât civilii să poată fugi din calea atacurilor.

În direct la Euronews România, medicul Ahmed Nigim a mărturisit că nu există cuvinte ”pentru a descrie durerea, frica și șocul pe care palestinienii din Gaza le simt acum. Distrugere masivă, o pedeapsă colectivă”.

Tânărul originar din Gaza a povestit că a trăit acolo până la vârsta de 18 ani, însă ”astăzi acolo nu poți vedea decât distrugere”.

Din păcate, sunt corpuri de copii uciși de bombele ocupanților.

Am patru colegi care au murit în ultimele două zile. Erau medici care ar fi trebuit să fie protejați de organizațiile internaționale. Vă vorbesc acum în timp ce familia mea este bombardată”, a mai spus medicul.

Medic palestinian stabilit în România, despre războiul Israel-Hamas. ”Suntem pedepsiți colectiv într-o mare închisoare acum”

Întrebat dacă familia sa poate părăsi Fâșia Gaza, Ahmed Nigim a precizat că acest lucru nu este posibil deoarece aeroportul a fost bombardat încă din anul 2000, iar toate granițele au fost închise, ca urmare a conflictului Israelului cu gruparea Hamas.

”Aeroportul din Gaza a fost bombardat în anul 2000 de forțele de ocupație. În al doilea rând, Fâșia Gaza a fost asediată de 17 ani. Granițele sunt închise. Avem graniță cu Israelul și cu Egiptul.

Forțele de ocupație au închis punctul de trecere spre Egipt.

Suntem pedepsiți colectiv într-o mare închisoare acum. Nu știm nimic despre familiile și despre prietenii noștri. Doar vedem imagini live din Gaza în presă și așteptăm să vedem destinul familiilor noastre”, a mai spus Ahmed Nigim.

Medic palestianian, la Euronews România: ”Nu avem nicio cale de ieșire decât dacă va fi deschis un coridor umanitar”

”Nu avem nicio cale de ieșire decât dacă va fi deschis un coridor umanitar pentru civilii palestinieni ca să iasă spre Israel. Asta ar fi singura soluție. Palestinienii nu vor merge spre Egipt”, a mai spus dr. Nigim.

Cât despre motivul bombardării Fâșiei Gaza, medicul palestinian a acuzat Israelul c-ar aplica teroarea pentru a controla teritoriul.

”Din ziua în care statul Israelul a fost creat, acesta a fost modul în care controlează teritoriul. Am văzut asta în istorie. Terorizează oamenii, lasă un culoar ca să-i ducă în direcția în care vor și după aceea controlează teritoriul, îl iau pentru poporul lor și oamenii suferă și astăzi în tabere de refugiați în Siria, în Liban și în Iordania. Cei mai norocoși au ajuns în Europa”, a mai spus el.

De asemenea, Ahmed Nigim a amintit că președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas a avertizat cu privire la posibilitate declanșării de violențe

”Luna trecută a fost reuniunea Adunării Generale ONU unde președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a atras atenția de mai multe ori că nu pot dura prea mult, iar noul Guvernul israelian extremist și noua situație din teritoriile palestiniene vor duce la un cerc de violențe.

Nu avem dreptul să ne mișcăm, să primim ajutor, să rugăm în religia noastră. Este o violență care e alimentată cu sângele copiilor palestinieni nevinovați”, a mai spus medicul.

Dr. Nigim: ”Ocupația israeliană este acum oficială. Gaza este sub un adevărat asediu”

De asemenea, medicul a amintit despre declarațiile făcute de șefa Comisiei Europene în momentul în care Rusia a atacat obiective de infrastructură civiliă în Ucraina.

”Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus în cuvintele ei: atacurile asupra infrastructurii civile, cu scopul de a întrerupe alimentarea cu apă, electricitate, hrana.

Toate sunt acte de teroare și trebuie anunțate ca atare. Ea vorbea atunci despre Rusia, nu de Palestina și de situația din Ucraina.

Dar exact aceeași situație se întâmplă cu poporul meu în Gaza. De ce nu puteți declara că același lucru se întâmplă cu copiii palestinieni?

Ocupația israeliană este acum oficială, anunțată. Gaza este sub un adevărat asediu, au tăiat apă, electricitate, mâncarea.

Ca doctor, există 1.100 de pacienți care au probleme cu rinichii. Dacă se întrerupe electricitatea, spitalul în care lucram în 2014, bolnavii suferă. Nu îmi pot imagina cum mai pot rezista”, a mai precizat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE