Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin se află în vizită în Kârgâstan. Liderul rus este urmărit internațional pentru deportarea unor copii ucraineni

Vladimir Putin, urmărit internațional pentru crime de război, se află în prima sa vizită în afara Rusiei. S-a întâlnit cu omologul său kârgâz și a lăudat relațiile dintre cele două țări. Mâine, liderul de la Kremlin va lua parte la o reuniunea a fostelor state sovietic. Ucraina, Republica Moldova și Armenia nu-și trimit însă reprezentanți la acest summit. 

Vladimir Putin a ajuns în Kârgâzstan în prima călătorie externă, după ce a fost emis un mandat pe numele său, de către Curtea Penală Internațională. Președintele rus se află în această țară din Asia Centrală pentru a participa la un summit al Comunității Statelor Independente, ce reunește foste state membre ale Uniunii Sovietice. 

Curtea de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, care este acuzat de deportarea unor copii din Ucraina. Țările semnatare ale tratatului de înfiinţare a instanței sunt obligate să-l rețină pe liderul rus, dacă intră pe teritoriul lor.  Însă Kârgâzstanul nu a ratificat statutul curții.

Parlamentul Armeniei a votat ratificarea tratatului, după ce Azerbaidjanul a recucerit Nagorno-Karabakh. Prim-ministrul armean, Nikol Pașinian nu se numără printre liderii CSI care participă la adunarea din capitala Kârgâzstanului, Bișkek. Absența sa este o dovadă în plus a relațiilor tensionate din prezent între Armenia și Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE