Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Antony Blinken a ajuns în Israel: "Atât timp cât America există, Israelul nu se va apăra singur"

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a ajuns în Israel și s-a întâlnit cu Mahmoud Abbas, cu Benjamin Netanyahu și cu alți lideri. Oficialul american, care are origini evreiești, a ținut să sublinieze încă o dată sprijinul Statelor Unite pentru Israel, în războiul pe care îl poartă cu gruparea Hamas.

Blinken s-a arătat șocat de atrocitățile pe care le-a văzut.

SUA susține că va sprijini Israelul până la eradicarea grupării Hamas

"Sunt incredibil de recunoscător să revin în Israel în acest moment incredibil de dificil pentru această națiune, dar de fapt, pentru întreaga lume. Înțeleg și la nivel personal consecințele îngrozitoare pe care masacrele celor din Hamas le au pentru evreii israelieni, dar de fapt și pentru evreii de pretutindeni. Vin în fața voastră ca soț și tată de copii mici.

Îmi este imposibil să mă uit la fotografiile familiilor ucise, de exemplu o mamă, tatăl și trei copii mici care au fost uciși în timp ce se adăposteau în casa lor din Kibbutz Nir Oz, și să nu mă gândesc la propriii mei copii. Acesta este doar unul dintre nenumăratele acte de teroare ale Hamas într-o mare de brutalitate și inumanitate care, într-adevăr, amintește de partea cea mai rea din ISIS. Bebeluși măcelăriți, cadavre profanate, tineri arși de vii, femei violate, părinți executați în fața copiilor, sau copii în fața părinților. Cum să înțelegem asta, cum să digerăm așa ceva?

Mesajul pe care îl aduc Israelului este următorul: poți să fii suficient de puternic să te aperi pe cont propriu, dar atât timp cât America va exista, nu va trebui să vă apărați singuri niciodată. Niciodată! Vom fi mereu alături de voi. Acesta este mesajul pe care președintele Biden l-a transmis premierului din momentul în care a început această criză", a precizat Antony Blinken, citat de Timesofisrael.

Blinken: "Cel puțin 25 de americani au fost uciși"

Americanii au furnizat până acum echipamente militare, armament și muniție Israelului.

"Totuși, în timp ce suntem șocați de barbaria Hamasului, ne-am inspirat și din curajul cetățenilor Israelului. Un bunic care a condus mai bine de o oră până la un kibbutz asediat, înarmat doar cu un pistol, și-a salvat copiii și nepoții. O mamă a murit apărându-și fiul cu trupul ei, dându-și viața pentru a o salva pe a lui, dându-i viață pentru a doua oară.

Echipele de voluntari pentru securitate din kibutze s-au adunat rapid pentru a-și apăra prietenii și vecinii, în ciuda faptului că erau depășiți numeric. Poporul Israelului s-a mândrit de mult timp și pe bună dreptate cu încredere în sine, cu capacitatea de a se apăra chiar și atunci când șansele lor sunt mici. (...)

Am furnizat interceptoare pentru rachete și muniție pentru Iron Dome-ul Israelului, împreună cu alte materiale de apărare. Au sosit deja în Israel primele transporturi de sprijin militar american și mai multe sunt pe drum. Pe măsură ce nevoile de apărare ale Israelului evoluează, vom colabora cu Congresul pentru a ne asigura că acestea sunt îndeplinite. Și vă pot spune că există un sprijin bipartizan copleșitor în Congresul nostru pentru securitatea Israelului", a subliniat Blinken.

De asemenea, Blinken avertizează "orice alți actori" care ar vrea să profite de criza din Israel: "Nu o faceți! Statele Unite sprijină Israelul".

  • Blinken a dezvăluit că "cel puțin 25 de cetățeni americani au fost uciși".
  • După Israel, Blinken se va îndrepta spre Iordania, unde de va întâlni cu regele Abdal al II-lea și cu președintele palestinian Mahmoud Abbas. Ministrul israelian al Apărării a cerut sprijin politic aliaților NATO, în timpul reuniunii miniștrilor Apărării, de la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE