Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniune ONU pe tema războiului din Israel. Tel Avivul pregătește o posibilă invazie terestră în Fâșia Gaza

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite anunță pentru vineri o reuniune în care va fi analizat conflictul dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas. Membrii Consiliului au păreri împărțite în această chestiune.

Între timp, secretarul american de stat Antony Blinken a ajuns în Israel, un semn de solidaritate cu Tel Avivul.

Șeful diplomației americane se va întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas, anunță autoritățile palestiniene. Conducerea politică palestiniană este profund divizată între partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas din Cisiordania și oponenții săi militanți islamiști Hamas, care controlează Fâșia Gaza.

Stéphane Dujarric, purtător de cuvânt al secretarului general ONU: „Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare anunță că numărul persoanelor strămutate în Gaza a depășit acum 263.000 de bărbați, femei și copii, o creștere de 40% față de ziua anterioară”.

„Peste 1.000 de locuințe din Gaza au fost distruse, iar aproximativ 560 au fost grav avariate și au devenit nelocuibile. Alte 12.630 au suferit pagube mai mici. Toate cele 13 spitale și alte unități medicale din Gaza sunt doar parțial operaționale din cauza lipsei de aprovizionare și a raționalizării combustibilului. Spitalul Beit Hanoun este, de asemenea, inaccesibil din cauza daunelor din zona înconjurătoare. Cu aprovizionarea cu apă întreruptă din Israel în Gaza, există o lipsă severă de apă potabilă care afectează 650.000 de persoane”.

Palestinienii din Gaza se confruntă cu o criză după ce singura centrală electrică din teritoriu a rămas fără combustibil și s-a închis.

În acest timp, trimisul ONU pentru Orientul Mijlociu se află la Cairo în încercarea de a pune capăt conflictului Hamas-Israel și pentru a deschide un coridor umanitar. Armata israeliană anunță că se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră în Gaza, dar liderii politici nu au luat deocamdată o decizie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE